Носенето на маска предпазва най-вече околните от пренасянето на заразите


Носенето на маска предпазва най-вече околните от пренасянето на заразите
03 Февруари 2020, Понеделник


Всички вируси са достатъчно малки и могат да преминат спокойно през всякаква тъкан

Автор: Дина Харизанова

Улиците в различните градове по света, както и у нас, са изпълнени в последните дни с хора, надянали обикновени хирургични маски на лицата си. В някои населени места в Китай носенето им на публични места е задължително.

Ефективността от тях за предпазване от заразяване обаче е спорна. Медиците у нас също съветват да слагаме маски за предпазване от заразяване с респираторни заболявания. Това обаче не е в списъка с препоръките, разпространени от Световната здравна организация (СЗО). 

Според експерти, цитирани от „Ню Йорк таймс“, честото миене на ръцете и избягването на болни хора е много по-важно от носенето на маска.

БТА пък цитира д-р Марк Денисън от медицинския център на университета "Вандербилт" в Нашвил, Тенеси, който обяснява, че всички вируси са достатъчно малки (буквално микрони) и без затруднение преминават през тъканта на обикновените медицински маски, а пък микробите изобщо не се пренасят по въздуха.

Вирусите обикновено се пренасят между хората чрез капчиците, които отделя болния при кихане и кашляне. Те, от своя страна, попадат върху ръцете и други повърхности, които хората пипат, а след това пренасят върху очите, носовете и устата си. В тази връзка, маските могат да предотвратят попадането на болестотворни микроорганизми около устата, носа и очите.

Те могат да блокират разпространението на по-едрите капчици при кихане и кашляне, но не изолират напълно възможността от заразяване, категоричен е д-р Денисън. С други думи, по-скоро чрез носенето им ще предпазим околните от заразяване, а не толкова себе си.

Все пак, ако не докосвате устните, очите и носа си имате шанс да се предпазите от заразоносителите, твърдят учените. Въпреки това трябва да се има предвид, че все още не е ясно как се разпространява новият коронавирус - дали чрез телесни течности, по въздушно-капков или по друг начин. Затова не се и знае как най-ефикасно можем да се предпазим от заразяване с него. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки