Водна криза има, хидроинженери няма


Водна криза има, хидроинженери няма
Снимката е илюстративна
28 Януари 2020, Вторник


У нас съществува недостиг на близо 500 такива специалисти

Автор: Десант

На фона на водната криза в България се наблюдава остър недостиг на хидроинженери у нас. Търсят се близо 500 такива специалисти. За това алармират от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), съобщава БТВ.

Хидроинженерите у нас са около 2500 души. Те работят от поддръжката на язовирите до експлоатацията и проектирането на ВиК мрежата. Повечето са във ВиК сектора. По-малката част трябва да се грижат за над 6840 язовира.

182 от съоръженията са в критично състояние и се нуждаят от спешен ремонт. Освен като преподавател, доцент Венци Божков се налага да работи и като хидроинженер в две фирми. Заради недостига на експерти, се грижи за 70 язовира. Един от тях е „Руен“, в Кюстендилско.

„70 язовира са много за един хидроинженер да бъде оператор, ако трябва да си върши съвестно работата“, смята доц. Божков.

Средното възнаграждение на работещите хидроинженери в сектора е около 1000 лева.

В Хасково има 370 язовира, но хидроинженер в общината няма. Администрацията прави опит да наеме хидроинжинер, но за съжаление тези специалисти са много малко и много трудно се обезпечават, посочва Динко Тенев, зам.-кмет на Хасково.

450 са незаетите места за студенти в Хидротехническия факултет. Най-малко желаещи има за специалността "Хидростроителство". Там тази година завършват едвам четирима абсолвенти.

Eдна от тях е Мария Кираджийска, която споделя: „Силно се надявам да успея да пробия и да получавам доста по-висока заплата, защото 800 лева са нищо“.

Инженерните специалности напоследък губят популярност сред младите. Едно, че ученето за тях е сравнително сложно и тежко, от друга страна държавата доста неглижира водния сектор напоследък, обяснява доц. Петър Филков, зам.-декан по научна и международна дейност на Хидротехнически факултет в УАСГ.

Средната възраст на хидроинженерите у нас е 50 години. Според доц. Виктор Ташев, ръководител на катедра „Хидротехника и хидромелиорации“ в УАСГ, след 10 години ще имаме още по-ярко изразен недостиг на хидроинженери и ще трябва да ги внасяме от вън.

Заради проблема тази седмица правителството реши да отпусне по 100 лева месечна стипендия за добрите студенти, които изучават хидроинженерство.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки