Бургас отново събира най-запалените създатели на игри


Бургас отново събира най-запалените създатели на игри
Снимки: BurgasLab
27 Януари 2020, Понеделник


Burgas Game Jam е част от световния феномен Global Game Jam. Освен морският град от България тази година в хакатона ще се включат също София, Пловдив и Габрово

Автор: Десант

За шеста поредна година Бургас събира най-запалените гейм ентусиасти от региона, за да им даде шанс да създадат своя собствена игра за 48 часа. ​ Burgas Game Jam ще се проведе в Експо център „Флора“, а началото му е на 31 януари от 16:30 ч.

Събитието е организирано от BurgasLab и е с образователна цел. Участието в хакатона е безплатно. Няма състезателен характер и в него може да се включи всеки, без значение от годините, професията или образованието.



След като се сформират отбори, всеки сам избира дали да заложи на компютърна или настолна игра. Единственото условие е участниците под 18 години да са придружени от родител/настойник по време на целия гейм джам.

Тази година най-добрата игра на BGJ 2020 ще бъде избрана от професионално жури, съставено от специалисти от голeмите софтуерни фирми ScaleFocus и IBA Group. Те ще се запознаят детайлно с труда на всеки отбор, за да дадат оценка и насоки от гледна точка на своя дългогодишен опит.

Новата тема за тазгодишната надпревара ще обяви дизайнерът Крис Авалон (Fallout, Star Wars Knights of the Old Republic II: The Sith Lords и др.). Тя ще трябва да бъде запазена в тайна до събота, когато ще се съобщи и в последната локация - Хаваи. След като научат темата, отборите имат 2 денонощия, за да създадат своята игра.

Малко преди това в 16:40 ч. Свилен Георгиев, участник от миналото издание на BGJ, ще вдъхнови бъдещите създатели на игри. Неговият отбор е първият в историята на бургаското издание на форума, който решава да продължи работа по проекта си и да го превърне в комерсиален продукт. Той ще разкаже през какви етапи са минали с екипа, какво следва и какъв е потенциала. Играта е настолна, казва се „Наследство“ и беше класирана на трето място. 

В неделя от 18:00 ч. вратите на зала 2 на Флората ще се отворят за Play Party, на което всички бургазлии могат да видят и изпробват създадените игри.

BGJ се стреми да е еко и призовава участниците и гостите да си носят чаши/ канчета за многократна употреба. По време на събитието няма да има вода в пластмасови бутилки, а кани с филтър.



В миналото издание се включиха 8 отбора с общо 46 участника на възраст 16 - 53г. Глобалната тема, върху която твориха беше „Какво означава домът за теб“ (What home means to you). Големите победители бяха отбор Chest с играта си “Dude, where’s my home”

Burgas Game Jam е част от семейството на Global Game Jam. Превърнал се в световен феномен, той успява с всяко издание да увеличи локациите си. От 860 локации в 113 страни за 2019, за 2020 г. те вече наброяват 933. България тази година участва с 4 събития в градовете Бургас, София, Пловдив и Габрово.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки