Кога е най-добре да се засадят живите коледни елхи


Кога е най-добре да се засадят живите коледни елхи
Снимката е илюстративна
24 Януари 2020, Петък


И как точно трябва да се направи това

Автор: Десант

Хората, които предпочетоха за Коледа да си купят жива елхичка в саксия, могат да дадат нов живот на дръвчето си, като го засадят отново в природата. Това е най-добре да стане в края на февруари и през март, съветва инж. Милко Денев, експерт по възобновяване на горите от Северноцентралното държавно предприятие – Габрово.

През пролетта метеорологичните условия са най-благоприятни, но по-нетърпеливите могат да засадят живата си елхичка и сега. Важно е да се избере момент, когато температурите са над нулата, обикновено в обедната част на деня.

„Изкопава се дупка, еквивалентна по големина на пръстта около кореновата система на дръвчето. На дъното й се поставя малко тор, която може да е обогатена торфена смес, каквито се продават в търговската мрежа, но също така и оборска“, обяснява пред gabrovonews.bg инж. Милко Денев.

В това своеобразно „легло“ елхичката трябва да се постави права, а дупката около нея да се запълни с рохка пръст. Пръстта трябва да се притъпче много добре. Ако засаждането се прави през пролетта, дръвчето се полива с малко количество вода.

Ако обаче залесяването е сега, елхичката не бива да се полива изобщо, защото има опасност от замръзване. Поливането може да започне напролет, като обаче не трябва да е обилно.

Докато настъпи моментът на засаждането, коледното дръвче да се гледа на балкона или на открито, а пръстта в саксията да не се овлажнява, съветва още експертът инж. Денев.

Източник: gabrovonews.bg


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки