Фал с недостроената „Арена" в Бургас премести световната купа по акробатика в София


Фал с недостроената „Арена" в Бургас премести световната купа по акробатика в София
Така трябва да изглежда бургаската „Арена Армеец"
23 Януари 2020, Четвъртък


Сроковете за завършване на грандоманската спортна зала бяха отлагани нееднократно през годините

Автор: Дина Харизанова

Фал с недовършената в срок зала „Арена Бургас" прати състезанията за световната купа по акробатика FIG World Acro Cup в София. Първенството трябваше да се проведе в морския град между 3 и 5 април и да е първата спортна проява в бургаската „Арена". 

Причината „Burgas International Acro Cup” да се състои в българската столица е, че залата край морето няма да бъде готова. 


Част от информационните материали, разпращани от Българската федерация по спортна акробатика за състезанието, което трябваше да се състои в Бургас

„Получихме писмо от Община Бургас, в което бяхме запознати с факта, че залата няма да бъде завършена в определените срокове и няма да бъде готова да изпълни изискванията за състезание от нашия ранг. -Това ни принуди да свикаме извънреден управителен съвет и решихме да преместим състезанието в София. В този период само „Асикс Арена" е свободна, така че тя ще е домакин. Много е некомфортно, защото трябваше да информираме Международната федерация за тази промяна. Не бяхме сигурни, че FIG ще ни разреши да променим града и да проведем световната купа, а това е свързано с финансови загуби, защото има глоби, които федерацията налага за неизпълнен договор."

Това заяви пред БНР  генералният секретар на Българската федерация по акробатика Недко Костадинов.

По думите му с преместването на състезанието в София разходите на федерацията се увеличават. 


Върху логото за световната купа все още е изписано Бургас

700 са подадените заявки за участие в световната купа и в международния турнир, който ще се проведе успоредно с нея. На 4 февруари изтича срокът за подаването на поименните заявки.

В турнира за световната купа България ще бъде представена само от смесената ни двойка - шампионката от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес Мариела Костадинова и Теодор Великов. Но за участие в международния турнир са се записали 150 наши спортисти.

Двете състезания ще се последна проверка преди световното първенство, което ще се поведе в края на май в Женева (Швейцария).

„Арена Бургас" е най-големият инфраструктурен обект за последните години в Бургас. Изграждането й и струва 54 млн. лв. Но финалната дата за завършването й бе отлагана многократно. Последният срок, в който се очакваше да е готова, бе краят на 2019 г. От спортното министерство се надяваха експлоатацията й да започне през пролетта на 2020 г., но по всичко личи, че и тогава няма да се реже лентата за откриването на грандоманския обект.

Заради забавянето бе отложено за неопределено време домакинството на световното първенство по лека атлетика, което бе предвидено за миналата година. 

Иначе първата копка на бургаската „Арена", чието изграждане започна по инициатива на бургаския кмет Димитър Николов, не мина без амбициозна показност и шумотевица. За церемонията край морето дори пристигна олимпийският и световен шампион, подобрил 35 пъти световния рекорд в овчарския скок, Сергей Бубка. Той ли повлече крак накриво, що ли, ама както е тръгнало май Бургас ще постави световен и олимпийски рекорд по най-бавно строителство.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки