Комисията по бюджет и финанси одобри промените в Закона за хазарта


Комисията по бюджет и финанси одобри промените в Закона за хазарта
Снимката е илюстративна
23 Януари 2020, Четвъртък


Таксата от хазартни игри, която държавата е трябвало да получи от частни лотарии, е много по-голяма от обявените досега несъбрани 210 милиона лева

Автор: Десант

Комисията по бюджет и финанси в парламента прие промените в Закона за хазарта. "За" проекта гласуваха 11 "против" – 0, "въздържали се" – 6. Предстои законопроектът да бъде разгледан на първо четене от пленарна зала.

Припомняме, че измененията са внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Със тях се забранява организирането на хазартни игри, разпространението на билети, фишове, талони или други знаци, както и плащането на печалби на хазартни игри от лица или обекти или вериги от обекти без съответния лиценз. Текстовете предвиждат лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, да могат да се организират само от Държавното предприятие "Български спортен тотализатор" след получаване на съответния лиценз.

Законът дава възможност в срок до 30 дни от влизане в сила, организаторите, чиито лиценз ще бъде прекратен са длъжни да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент.

Малко по-рано днес стана ясно, че таксата от хазартни игри, която държавата е трябвало да получи от частни лотарии, е много по-голяма от обявените в сряда несъбрани 210 млн. лева.

Това става ясно от съобщение на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

БГНЕС припомня, че вчера изпълнителният директор на АДФИ Георги Начев направи изявление пред журналисти, че досега проверката по казуса с таксите на хазартния сектор, която им беше възложена от финансовия министър Владислав Горанов, е показала, че държавата е можела да получи 210 млн. лв. повече през последните пет години само от моментни лотарии.

Днес от агенцията заявиха, че благодарение на предприетите действия от органите на Специализирана прокуратура на 22 януари в Държавната комисия по хазарта бяха иззети документи, които до момента не бяха предоставени на финансовите инспектори на АДФИ.

От техния първоначален анализ става ясно, че има нарушения на Закона за хазарта по отношение на таксите, събирани от организаторите на хазартни игри.

"Можем да направим извода, че обявената по време на изявлението на директора на АДФИ сума, несъбрана от отделните организатори на хазартни игри, се оказва значително по-голяма", заявява от агенция.

Очаква се инспекцията да приключи по-рано от определените срокове.

Георги Начев вчера съобщи, че държавата е събрала над 500 млн. лв. данъци и такси от хазартни игри за периода от 2014 до 2019 г., но заради различното облагане на държавния спортен тотализатор и частните компании - организатори на хазартни игри, е загубила 210 млн. лв. приходи само от моментните игри.

Междувременно, ден след като специализираната прокуратура влезе в Държавната комисия по хазарта и започналата финансова ревизия заради сигналите за занижаване на събираните от частните оператори на лотарийни игри такси, финансовото министерство обяви предложението си Държавната комисия по хазарта да се преструктурира в Национална агенция по хазарта.

От ведомството на Владислав Горанов са разработили проект за Закон за Националната агенция по хазарта, който вече е  публикуван за обществено обсъждане. Предвижда се тя да бъде едноличен орган и нейният изпълнителен директор да извършва всичко, свързано с регулацията и контрола на хазарта, а той да бъде назначаван от финансовия министър и да бъде на негово подчинение.

С този проект се предлага и промяна на таксите, които дължат организаторите на лотарии и спортни залагания.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки