Пожар изпепели една трета от Драгоманското блато


Пожар изпепели една трета от Драгоманското блато
23 Януари 2020, Четвъртък


Според драгоманския кмет става дума за умишлен палеж

Автор: Десант

Една трета от Драгоманското блато е засегната от пожара, който пламна късно снощи, съобщи пред БНТ кметът на Драгоман Андрей Иванов. Изгорели са екопътеката, мостчето и кулата за наблюдение на птици.

Според Иванов става дума за умишлен палеж.

"Моето мнение е, че това е умишлен палеж, тъй като при пристигането ни огънят беше отвътре навън, тоест няма как да е станало небрежно. Има някакъв интерес блатото да се пали. Преди 6 месеца горя стабилно и изгоря голяма част от него. Трябва да се правят разследвания. Не бива след като се изгаси пожарът, това да се забравя. Просто органите да си свършат работата", каза Андрей Иванов.

Част от горелите територии попадат в Натура 2000.

Драгоманското блато ​е единственото карстово блато в България и е най-голямата естествена влажна зона и находище на гнездящи водолюбиви птици в Софийско. Заедно с Чепън, то е определено за представително местообитание от европейско значение за опазване на биологичното разнообразие (CORINE Biotopes).

Намира се в западната част на Софийската котловина, на 1,5 км източно от град Драгоман, (посока село Големо Малово) и на 38 км от София. Разположено е на пътя на миграцията на птиците Via Aristotelis, тук те спират в богатата блатна растителност за да отпочинат, преди да полетят отново.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки