Прокуратурата атакува Държавната комисия по хазарта


Прокуратурата атакува Държавната комисия по хазарта
Снимката е илюстративна
22 Януари 2020, Сряда


Проверката е наредена през декември от министъра на финансите Владислав Горанов след получен сигнал за облагодетелстване на една от компаниите с неплатени милиони левове към държавата

Автор: Десант

Прокуратурата проверява Държавната комисия по хазарта. Екип на спецпрокуратурата, придружаван от полицията, от часове е пред сградата, в която се помещава централата на регулатора.

На място са ръководителят на звеното прокурор Димитър Франтишек и наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. Очаква се по-късно те да направят изявления.

По-късно през деня и от Агенцията за държавна финансова инспекция се очаква да дадат повече информация за резултатите от проверкат. Тя беше наредена през декември от министъра на финансите Владислав Горанов след получен сигнал за това, че е облагодетелствала една от регулираните от нея компании с неплатени милиони левове към държавата.

От изявления пред медиите се разбра, че той е подаден от братята Цветомир и Боян Найденови и техния баща Стефан Найденов, които са съдружници в компания - организатор на онлайн залагания под марката „Ефбет" и имат бизнес с казина. Сигналът е срещу най-голямата частна лотария на пазара – „Националната лотария", контролирана от бизнесмена Васил Божков.

Самият Божков днес заяви, че има опит бизнесът да му бъде отнет чрез законопроекта на лидера на НФСБ Валери Симеонов.

В кулоарите на парламента Симеонов обясни, че няма колебание за промените в Закона за хазарта, които е предложил - с тях се забраняват частните лотарии. Той припомни, че през 2018 г. е внесъл друг законопроект в подобна посока.

На въпрос на „Флагман“ има ли забележки към Държавната комисия по хазарта и трябва ли да има промени там,той отговори: „Абсолютно – забележки! Публична тайна е, че Комисията по хазарта, и общественото мнение е, че е сериозно пробита в полза на един основен играч в хазартния бранш.“

По думите на Симеонов, основният играч бил един.

Според лидера на НФСБ хазартната мания е „съвременна проказа“. Предложенията му били в синхрон и с програмата за управление и не били удар по частния бизнес.

„Има едни закони, които са създадени в услуга на конкретна фирма и на конкретно лице по време на правителството на Орешарски, които трябва да бъдат променени. Рано или късно това ще стане. Дай Боже да стане по най-бързия начин“, посочи още Валери Симеонов.

Той отправи обвинения към институциите, че приемали нечетливи отчети на хазартни фирми.

„Отчетът на „Ню Геймс“ и на „Национална лотария“ е нечетлив – така е публикуван и това е прието и от Комисията по хазарта и от органите на НАП“, заяви Симеонов. Той упрекна в тази посока и Агенцията по вписванията.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки