ИАРА: Заради топлото време нелегалният улов на риба нараства


ИАРА: Заради топлото време нелегалният улов на риба нараства
Снимка: ИАРА
21 Януари 2020, Вторник


Вижте какво показа проверката на риболовните инспектори в бургаския азовир Мандра

Автор: Десант

Заради топлото време и липсата на лед в езерата се наблюдава разрастване на нелегалния улов на риба. По тази причина от ИАРА продължават засилените проверки срещу бракониери на язовир Мандра край Бургас. Акцията е част от мащабна кампания срещу нерегламентиран улов на риба.

От началото на проверките за последните 3 дни риболовните инспектори са заловили 26 бракониери, конфискувани са над 4 км мрежи и повече от 700 кг незаконно уловена риба.

Акции срещу бракониерство ще има в цялата страна, предупреждават от ИАРА.

На 20 януари няколко екипа от риболовната агенция са извършили множество проверки в различни райони по бреговете на яз. Мандра. Част от проверяващите са обходили районите около помпена станция „Лукойл“, местност Узунгерен, с. Твърдица, с. Димчево – р. Факийска, с. Присад. Други екипи са извършили проверка за бракониерски мрежи във водите на язовира с две патрулни лодки на Агенцията.

Проверени са 78 лица, извършващи любителски риболов във водите на язовира. Съставени са общо 10 акта за извършени нарушения на Закона за рибарство и аквакултури (ЗРА). Най-честите нарушения са:
извършване на риболов с незаконно поставени мрежи; любителски риболов без необходимия за това билет; незаписан в билета улов (по видове и килограми); извършване на така нареченото косене (търмъчене) и възпрепятстване на проверката, извършвана от контролните органи.

С актовете са иззети 4 въдици, 2 макари, 2 лодки, едната от които с мрежа и риба в нея. С констативен протокол срещу неизвестен извършител, на основание чл. 90, ал. 3 от ЗРА са иззети 1 лодка с двигател, 1 мрежа с дължина близо 50 метра и размер на окото около 55 мм.

Иззетият улов от сребриста каракуда е дарен на Социален патронаж – Бургас.

В същия ден, проверката  по брега и във водите на язовир Мандра е продължила и през тъмната част на денонощието. Тогава са установени 3 лица с лодка, които извършват нерегламентиран стопански риболов. Иззети са лодката и 200 метра хрилни мрежи. Рибата около 60 кг от вида платика, сребриста каракуда и щука отново е дарена на бургаския социален патронаж.

С цел спазване правилата за отговорен риболов и опазване на рибния ресурс, проверки на язовира ще се извършват ежедневно, заричат се от ИАРА и съветват гражданите при съмнение за извършване на нарушения и нередности да съдействат като сигнализират на тел.112.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки