Как районът на Триречието в Странджа не стана през 1987 г. природен парк


Как районът на Триречието в Странджа не стана през 1987 г. природен парк
Снимки: Фейсбук
20 Януари 2020, Понеделник


Преоценявайки нещата, през 1988 г. предложението беше модифицирано за обявяване на „защитена местност"

Автор: Дико Патронов

Оценявайки особеното значение на вековните гори и историческото значение на Петрова нива, през 1987 г. по инициатива на Жеко Спиридонов и с участието на инж. Стоян Добрев, предложихме проломът на река Велека от местността Ковач до Тракийски лагер - около 15 километра меандри по река Велека с прилежащите склонове, покрити с вековни гори, заедно с историческата местност Петрова нива да се обяви за Народен парк.

Имахме предвид съчетанието на историческото място с една девствена гора и скалист пролом и посещавана от много туристи територия около река Велека с площ около 2000 хектара. Съгласно канона на тогавашното управление, трябваше да се получи съгласие на Общинския комитет на БКП в Малко Търново, за което предложихме писмено предложение. То не беше прието с хвалебствия, но по принцип не беше и отхвърлено.

С един документ на „експертна комисия по научните въпроси", в която влизаха директорите на горските стопанства от района, беше направен отказ, „поради липса на достатъчно дадености на територията за тази цел"!

В контекста на това становище, разбира се, пак стоеше дилемата - къде ще се сече и изпълняват плановете за дърводобива. Ако това беше се случило, може би Ковач и Тракийски лагер щяха да се развият като места за обществен туризъм.


Долмен в местността Парория

Преоценявайки нещата, през 1988 г. предложението беше модифицирано за обявяване на „защитена местност" и през 1989 г. беше обявена най голямата защитена местност в Странджа - „Велека", която е с площ 1546 ха. При това бяха оценени комплексно уникалната природа и биоразнообразие на района на Триречието - слива на реките Велека, Младежка и Айдере, и възникна необходимостта от разширяване на защитената територия.

Беше направено предложение за създаване резерват Средока в долното течение на Айдере с площ 607 ха през 1989 г. и на защитена местност Парория в долното течение на река Младежка.


В местността Парория

Защитена местност Парория между селата Заберново и Калово е впечатлителна с вековните дъбови гори и многобройни исторически паметници от древнотракийско и християнско значение. Подкрепа за нейното обявяване имаха и водещи историци и краеведи като Горо Горов. Тя беше обявена през 1991 г. с площ 988 ха. Решаваща беше и подкрепата на Община Малко Търново, на Горскостопанския комбинат Бургас и на Опитната станция по дъбови гори.

Защитата на района на Триречието стана и важен аргумент при обявяване на Народния парк „Странджа" (днес Природен парк „Странджа", б.р.) през 1995 г.

Източник: Фейсбук0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки