Светът отбелязва 100 години от рождението на Фелини


Светът отбелязва 100 години от рождението на Фелини
20 Януари 2020, Понеделник


​Предвижда се пълна реставрация на всички негови филми и разпространяването им в Италия и по света

Автор: Десант

През 2020 г. светът отбелязва сто години от рождението на Федерико Фелини, който е роден на 20 януари 1920 г. 

Маестрото е автор на 24 филма, между които и поделени с други режисори ("Светлините на вариетето" с Алберто Латуада), на епизоди, на телевизионни документални филми. Има 12 номинации за Оскар, между които 8 за сценарий (два за филмите на Роселини "Рим открит град" и "Пайза"), 4 за режисура. Получава Оскар за "Пътят" (1957), "Нощите на Кабирия" (1958), "8 и ½" (1964), "Амаркорд" (1975), както и за цялостно творчество (1993).

Честването на стогодишния му юбилей започна още в края на 2019 г., с откриването на изложба в родния град на режисьора, Римини, "Фелини 100. Безсмъртният гений".

Италианското министерство на културата създаде национален комитет, който координира инициативите - изложби, майсторски класове, панорами, срещи, симпозиуми, преиздаването на книги на Фелини („Книга на сънищата" и „Интимен речник с думи и образи"), създаването на комикси по негови произведения, както и появата на нови заглавия.

Няма телевизионен канал - държавен или частен, който да не излъчва предавания за Фелини.

Предвижда се пълна реставрация на всички негови филми и разпространяването им в Италия и по света. Обмислят се културни и туристически маршрути, свързани с местата в Италия и по света, свързани с именития режисьор.

На 20 януари в Кралския дворец в Милано се организира международен симпозиум "Да си спомним за Федерико Фелини", в който участват наследници, приятели и почитатели на режисьора - от Карло Вердоне до Пупи Авати, от Джузепе Торнаторе до Никола Пиовани и Милена Вукотич. Пак в Кралския дворец ще бъде подредена изложбата "Федерико Фелини. Един разказ" (17 септември-15 ноември) с оригинални материали, документи и предмети.

Дни преди 20 януари в Италия излезе новият роман на Даниел Пенак "Законът на мечтателя", посветен на Фелини. "След като го сънувах, не само го създадох, но и го разказах на нашата италианска трупа", казва Пенак, който е и съавтор на театрален спектакъл по книгата си.

Представлението с появата на сцената на самия Пенак се играе безплатно в "Пиколо театро Стрелер" в Милано на 20 януари, а след това и в Торино (21 януари) и Римини (22 януари).

На 20 януари в Рим се открива изложба, посветена на Фелини, с фотографии от Експерименталния център по кино.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки