Български национален съюз: Луковмарш не е забранен


Български национален съюз: Луковмарш не е забранен
Снимка: Би Ти Ви
20 Януари 2020, Понеделник


Вижте какво уточняват още от организацията във връзка с разпоредената от главния прокурор проверка

Автор: Десант

С прессъобщение на прокуратурата от 17 януари бе съобщено, че главният прокурор Иван Гешев е разпоредил да бъде направена незабавна проверка на дейността на Български национален съюз (БНС), който традиционно организира т.нар. Луковмарш. 

В тази връзка от организацията разпространиха своя позиция с някои важни уточнения. 

„В какво ще се изразява проверката на Софийска градска прокуратура и от какво конкретно е продиктувана в този момент не е ясно. Засега никой от прокуратурата не се е свързал с представители на БНС по какъвто и да е повод. Но едно изречение в краткия текст на прессъобщението издава нейната цел.

„Организатор на траурно факелно шествие в памет на ген. Христо Луков за 22 февруари 2020 г., което е забранено със заповед на кмета на Столична община” е записано в скоби след “Български национален съюз”. Точно един месец преди Луковмарш една такава немотивирана и непредизвикана с нищо проверка, не може да има друга цел, освен по някакъв начин да се опита да попречи на провеждането на марша" - категорични са от БНС.

От организацията уточняват, че във въпросното изречение обаче има една лъжа - неоспорим факт е, че Луковмарш не е забранен! С решение № 5173 от 25 юли 2019 г. на Административен съд София-град, забраната на кмета на Столична община е отменена. И това решение е окончателно и не подлежи на обжалване.

Това решение е много добре известно на Йорданка Фандъкова и би трябвало да е известно и на Иван Гешев. Защото обаче точно в този момент той разпорежда тази проверка? - питат от Български национален съюз.

„От години факелното шествие в памет на ген. Христо Луков е трън в очите на пъстра скупщина от НПО-та, фондации, етнически организации, партии, държавни институции, антифашистки лумпени и чужди посолства. Те опитват какво ли не, за да попречат на провеждането на марша - медиен натиск и лъжи, сплашвания и забрани. Но досега нищо не е спряло българските националисти да почетат паметта на един достоен български офицер, успешен държавник и пламенен патриот. Явно тази година прокуратурата ще е инструментът, с който горепосочените ще опитат да постигнат целта си" - изтъкват от БНС.

Те недоумяват и защо се твърди, че прокурорската проверка трябва да „установи дали са спазени изискванията на Закона за политическите партии.

„Не е тайна за никой, че от своето създаване през 2001 г. Български национален съюз е неправителствена организация и никога не е бил партия. Съответно не е регистриран по този закон, а по закона за неправителствените организации с нестопанска цел. Излиза, че прокуратурата, образно казано, ще трябва да установи дали свинското месо отговаря на Българския държавен стандарт за мармалад.

Ние разглеждаме тази напълно изненадваща проверка като част от една масирана атака срещу Български национален съюз и въобще срещу националните сили в България" - пишат още от организацията.

От там са категорични, че независимо от всички опити за сплашване, те няма да се откажат от законното си право да почетат паметта на ген. Луков, като ще го сторят, както винаги, напълно мирно, дисциплинирано и спазвайки всички законови разпоредби. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки