Столична община ще стопанисва вече крепостта Урвич


Столична община ще стопанисва вече крепостта Урвич
17 Януари 2020, Петък


Недвижимата културна ценност е с най-високия ранг „с национално значение"

Автор: Десант

Правителството даве безвъзмездно за управление на Столичната община крепостта Урвич, от която цар Иван Шишман е бранил София от османските нашественици. Решението на Министерския съвет е за 10 години, като недвижимата културна ценност, която е с най-високия ранг „с национално значение", остава публична държавна собственост.

Предоставянето й на общината и район „Панчарево", в чиято територия си намира, ще допринесе за обогатяване културно-историческото наследство на местно ниво и ще подпомогне популяризирането й като обект на културния туризъм.

Старината се намира върху скален масив в Лозенската планина, на 20 км от София и на километър от село Кокаляне, вляво от пътя за Самоков. В началото на IV век тя се превръща в стратегически пункт на Искърското дефиле.

Археологическите проучвания на обекта започват преди 50 години – през 1969 г., под ръководството на проф. Димитър Овчаров.

На територията на крепостта са разкрити археологически останки от бойна кула, част от крепостните стени и от църквата „Св. Илия“, която е част от манастирски комплекс, съществувал и в османския период. Най-ранните регистрирани при разкопки материали могат да се отнесат към VI – I век пр. Хр.

От 2011 г. археологическите проучвания се изпълняват под научното ръководство на археолози от НАИМ на БАН, с финансиране от Програма „Култура“ на Столичната община.


В категории: Добри Вести , Археология

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
йорданов
17.01.2020 11:15:58
1
0
А другия Урвич, край Боженица Софийско. И той чака да стане "като недвижимата културна ценност, която е с най-високия ранг „с национално значение"
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки