През 2019 г. е проведено най-мащабното проучване на китоподобните бозайници в историята на Черно море


През 2019 г. е проведено най-мащабното проучване на китоподобните бозайници в историята на Черно море
Снимка: greenbalkans.org
16 Януари 2020, Четвъртък


За близо три седмици са прелетени над 12 000 км над акваториите на пет черноморски държави - Румъния, България, Украйна, Турция и Грузия

Автор: Десант

През лятото на 2019 г., след близо три седмици и прелетени над 12 000 км, най-мащабното проучване на китоподобните бозайници в Черноморския басейн завърши успешно. Предварителни резултати от проучването накратко са следните - 1750 наблюдения на делфини и муткури.

Самолетното проучване бе проведено над акваториите на пет черноморски държави - Румъния, България, Украйна, Турция и Грузия. Дейностите са в рамките на проект CeNoBS, съфинансиран от Европейския съюз.

Както информират от Басейнова дирекция „Черноморски район", в проучването са взели участие 8 експерти от 4 черноморски държави, които, разпределени в два екипа, са прелетели над 12 000 км за 19 дни с два самолета Cessna Skymaster "Push-Pull" на френската компания Action Air Environment. Двата екипа са започнали работа паралелно от Украйна и Грузия, като са провели наблюдения за състоянието на черноморската екосистема над акваториите на Украйна, Румъния, България, Турция и Грузия.

Предварителните данни от покритите 7 000 км трансекти показват, че са регистрирани над 1750 наблюдения на китоподобни, като размерът на наблюдаваните групи варира от 1 до 50 индивида. Видовото разпределение показва, че бутилконосите делфини/афали (Tursiops truncatus ponticus) са регистрирани при само 121 наблюдения, което е много ниска стойност в сравнение с другите два вида: морска свиня (Phocoena phocoena relicta) и обикновен делфин (Delphinus delphis ponticus).

Друг интересен факт е, че афали не са наблюдавани в югоизточния сектор на Черно море.

Общо за експедицията има регистрирани 3898 наблюдения на 41 животински вида и типове човешки дейности (риболов, транспорт, отпадъци и др).

Както обобщават от Басейнова дирекция „Черноморски район", може да се каже, че това е историческо усилие за сътрудничество както между страните от Черноморския регион, така и на тези отвъд, включващо експерти от Италия и Франция, както и подкрепата на Секретариата на ACCOBAMS - Споразумението за опазване на китоподобните бозайници в Черно море, Средиземно море и прилежащата зона на Атлантическия океан, както като партньор по проекта, така и като съфинансираща организация.

Черно море представлява уникална екосистема, съчетаваща условия, които силно се отличават от тези в съседното Средиземно море. Като затворено море то е силно уязвимо от човешко въздействие и потенциална екологична катастрофа. В същото време за държавите с излаз на Черно море то  представлява важен източник на ресурси и поминък. Важно е да се грижим за средата, от която черпим с пълни шепи и от която зависим, за да може тази среда да обезпечава нашето съществуване още много поколения напред.

Именно затова подобни проекти за мониторинг на състоянието на ключови и индикаторни компоненти на екосистемата – като китоподобните бозайници, например  -  носят важна информация за състоянието на ресурсите в морето, причините за негативното въздействие, ако има такова, както и мерките, които бихме могли да предприемем, за да си гарантираме доброто екологично състояние на нашето море, това море, което ще завещаем на децата си и бъдещите поколения.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки