Правителството ще прави държавен ВиК холдинг


Правителството ще прави държавен ВиК холдинг
16 Януари 2020, Четвъртък


В него ще участват всички водопреносни дружества, които сега са собственост на общините

Автор: Десант

Държавата ще създаде общ ВиК холдинг с капитал 1 млрд. лева, в който ще участват всички водопреносни дружества, които сега са собственост на общините. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на заседание на правителството в четвъртък.

"Български ВиК Холдинг" ЕАД София ще придобива и управлява ВиК дружества и такива, които са свързани с изграждане и ремонт на ВиК инфраструктура. Холдингът ще координира и управлява инвестиционните дейности по поддръжка на ВиК инфраструктурата. , обясни регионалният министър Петя Аврамова.

Промяната идва дни, след като Борисов поръча на министрите си да проверят дали одържавяването на водните дружества не е по-уместно предвид кризата в Перник и други градове на воден режим.

Според икономическия министър Емил Караниколов опитът от Перник показва, че обединяването на водните дружества ще оптимизира дейността им.

Държавното ВиК ще има двустепенна система на управление - надзорен и управителен съвет. Петимата членове на надзорния съвет ще бъдат назначавани от регионалния министър, а те от своя страна ще избират тримата членовете на управителния съвет.

Борисов поиска до следващата сряда да се промени работата на организацията за черпене на вода от язовирите като се даде предимство на питейните нужди и едва след това на производството на ток от ВЕЦ.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки