Избиват камилите в Австралия, търсели вода и храна, правели бели


Избиват камилите в Австралия, търсели вода и храна, правели бели
Снимката е илюстративна
15 Януари 2020, Сряда


Животните, внесени на континента през 40-те години на XIX  век от колонизатори, представлявали опасност и за автомобилистите

Автор: Десант

Снайперисти отстреляха от хеликоптери над 5000 диви едногърби камили в Австралия в рамките на кампания, която цели да се намали свързаната с тези животни заплаха за местното население в контекста на върлуващата в страната суша, съобщава Франс прес, цитирана от dir.bg.

Властите в щата Южна Австралия оповестиха, че търсещи вода и храна големи стада камили доближават обитаеми райони, застрашавайки резервоарите с вода на селища и причинявайки щети, като същевременно представляват опасност за автомобилистите.

2019 г. бе най-горещата на острова-континент, откакто се води статистика. Това доведе до големи горски пожари, които все още опустошават някои райони на страната.

Петдневната кампания за избиване на едногърби камили приключи в неделя в обитаваната от аборигени северозападна част на щата Южна Австралия.

Разбираме загрижеността на защитници на животните, но има много дезинформация, що се отнася до живота на животни от неендемични видове в отдалечени райони със сух климат, отбелязаха властите.

Едногърбите камили са били внесени в Австралия през 40-те години на XIX  век от колонизатори, които ги използвали за изследвания и транспортиране на стоки преди построяването на железопътните линии. Около 20 хиляди камили са били внесени от Индия за 60 години.

Заради благоприятните условия за живот и липсата на застрашаващи ги хищници те се размножили бързо и се превърнали в заплаха за водоизточниците, местната флора и фауна, а вече и за населението. Днес Австралия е страната с най-многобройна популация диви едногърби камили в света, които според официални данни са били 1 милион към 2000 г. След това популацията им намаляла с една четвърт заради сушата.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки