Музейна лекция припомня бойните успехи на 24 пехотен Черноморски полк


Музейна лекция припомня бойните успехи на 24 пехотен Черноморски полк
Снимка: РИМ-Бургас
14 Януари 2020, Вторник


В бургаския музей ще бъдат показани архивни снимки и документи, които дават представа за паметните събития от времето на Балканските войни, Първата и Втората световни войни

Автор: Десант

Какви са славните бойни успехи на 24 пехотен Черноморски полк? Кои са най-суровите сражения на храбрите български войни? За това ще разкаже бургаският историк Яна Иванова по време на съботната лекция в Етнографската експозиция към музея в Бургас. 

Изследователката ще представи интересни данни, свързани с историята на военното формирование. Ще бъдат показани архивни снимки и документи, които дават представа за паметните събития от времето на Балканските войни, Първата и Втората световни войни.

24 пехотен Черноморски на Н.В. Царица Елеонора полк е създаден през 1889 г. с държавен указ. Негов пръв командир е майор Фодулаки.

По време на Балканската война през 1912 г. черноморци участват в боевете при Лозенград, Люлебургас, Бунар Хисар. През Първата световна война полкът е на Южния фронт, където взема участие в Косовската операция, воюва при Червена вода, Преслап, Сборско и Димова поляна. През 1944 г. се включва в решаващата фаза на Втората световна война и участва в Дравската отбранителна операция.

Традиционната лектория на бургаския музей ще се проведе на 18 януари от 11:30 ч. в сградата на музея на ул. Славянска 69 (зад църквата „Св. Св. Кирил и Методий“). Входната такса е преференциална – за възрастни 2 лв., а за учащи и пенсионери – 1 лв.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки