Предлагат Денят на Априлското въстание да стане официален празник


Предлагат Денят на Априлското въстание да стане официален празник
14 Януари 2020, Вторник


Датата 20 април трябва да влезе в празничния ни календар, категоричен е проф. Пламен Павлов

Автор: Десант

Денят, в който избухва Априлското въстание през 1876 година – 20 април, да получи статут на официален празник. Това предложи на президента, премиера и председателя на парламента историкът проф. д-р Пламен Павлов в специално писмо от името на Управителния съвет на Фондация «Васил Левски», която той оглавява.

„Априлското въстание е изключително голямо събитие. Ние не го оценяваме. На практика неговите апостоли, следвайки стъпките на Васил Левски, осъществиха нашето освобождение. Те са нашите освободители, не руската империя, не Великите сили" – заяви проф. Павлов в ефира на телевизия СКАТ. 

„Българската държава има необходимост да погледне по-сериозно към датите, които са свързани с идеята за държавността на българите. И Априлското въстание поставя началото на този процес, който ще доведе в крайна сметка до появата на Третата българска държава на историческата карта. 20 април е безспорна дата, която няма да предизвиква дискусия между различни фили- и фоби- в българското общество" – категоричен е деканът на Историческия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий" доц. д-р Николай Кънев, който категорично подкрепя предложението.  


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки