Ясни са резултатите от новите съдебни екпертизи за причините за взрива в Хитрино


Ясни са резултатите от новите съдебни екпертизи за причините за взрива в Хитрино
10 Януари 2020, Петък


Изследвани са моментите и причините за възникването на повреди на печка на твърдо гориво и на готварски уред в едната от разрушените къщи в село Хитрино

Автор: Десант

В Окръжен съд Шумен се провежда днес заседание по наказателното дело относно инцидента в село Хитрино на 10 декември 2016 г. Делото се води от съдия Румяна Райкова, която разпореди изготвянето на четири експертизи, необходими за разследването.

Комплексната съдебно пожаро-техническа експертиза е изготвена от Специализирана научно-техническа лаборатория "Фрактодиагностика и съдебна техника“ към ТУ във Варнa.

Изследвани са моментите и причините за възникването на повреди на печка на твърдо гориво и на готварски уред в едната от разрушените къщи в село Хитрино.

Според писмените заключения на експертите, върху отоплителната печка са на лице деформационни и разрушителни повреди на различни части. Но те са възникнали преди взрива.

Тези нарушения са темпорални с експлоатационна генеза, като причините  са свързани с топлинни натоварвания преди датата на взрива.

Техническото състояние на пантите на горивната камера  не е в подкрепа на предишното предположение за динамично-взривно натоварване в обема на горивната камера, т.е. няма взрив отвътре навън. 

По безапелационен начин експертите описват в своята експертиза и състоянието на готварската печка. При нея огнищата на разрушаване са разположени в зоната на външните краеви ръбове – в ляво и дясно. Налице е и остатъчна деформация на метала в посока навътре.

Микроскопско изследване показва, че няма микропукнатини по дебелината на стъклото отвътре, а повредите по него са изцяло от външната му страна.

Любопитен факт е, че стъклото е запазено цяло, като специалистите са категорични, че това е така, тъй като върху него не е имало статично или динамично напрежение, превишаващо якостта на конкретния материал.

Изводът е, че и при фурната няма повреди, причинени от динамично натоварване в обема на процесната печка, т.е. няма взрив вътре в нея. Наличните деформации са по-скоро в следствие на ударната вълна след взрива.

Очаквайте подробности за хода на делото!


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки