В Казанлък правят ученически гвардейски отряд, търсят се пачи пера за шапките


В Казанлък правят ученически гвардейски отряд, търсят се пачи пера за шапките
Снимката е илюстративна
10 Януари 2020, Петък


Той се сформира към първото техническо училище в следосвобожденска България – днес ПГ „Иван Хаджиенов“, който предстои да отбележи 95 години от създаването си

Автор: Десант

Първият ученически гвардейски отряд в Старозагарско ще е в Казанлък. Това съобщават от управата на ПГ „Иван Хаджиенов“ в града, където са на път съвсем скоро да реализират двегодишната си идея за създаване на Гвардейски отряд, който да е част от Сдружението „Национална ученическа гвардия“.

Първите 10 хиляди лева в помощ на реализирането на тази инициатива вече са факт. Дарението е направено от членовете на местната коалиция „Алтернативата на гражданите“, като първото за тази година изпълнено поето предизборно обещание. С тези средства ще се заплатят основната част от униформите за всичките 36 ученика, ангажирани в гвардейския отряд и духовия оркестър към него. Дарените пари обаче няма да са достатъчни за униформите на младите гвардейци, уточни директорът на гимназията Марияна Демирева. Търсят се още 6400 лева.

Отрядът ще е от 3 знаменосци, 1 командир и 20 гвардейци, 12-членен е духовият оркестър към училището.
 
Униформите на казанлъшките млади гвардейци ще се шият от същата фирма, която шие униформите на Националната гвардейска част в страната и ще са същите, като униформите на Националната гвардейска част. Единственият проблем при окомплектоването им са патешките пера към шапките на гвардейците, за които училището търси помощ от ловни дружинки или колекционери.

Сформиращият се първи в областта ученически гвардейски отряд към Националната ученическа гвардия ще има официално представяне в Казанлък, на което ще му бъдат връчени и съответните сертификати и специалното знаме на отряда. Плановете са това да стане в средата на март, на площад „Севтополис“ в Казанлък.

На официалната церемония се очаква да присъстват представители на Сдружението „Национална ученическа гвардия“ на Министерството на културата, на Министерството на отбраната и на МОН.
Специално за събитието ще пристигне и група от Националната гвардейска част.

Първата официална проява за казанлъшките гвардейци от ПГ „Иван Хаджиенов“ се планира за големия училищен юбилей в края на април, когато първото техническо училище в следосвобожденска България ще отбележи своята 95-годишнина от създаването си.

Още по-голямото предизвикателство за казанлъшките гвардейци ще е и участието им във воениня парад в София, в Деня на храбростта 6 май.

Бившият Механотехникум, сега ПГ „Иван Хаджиенов“, отваря врати през 1924-25 г., като за създаването му заможният казанлъчанин и бивш столичен кмет Иван Хаджиенов дарява 1 милион златни гроша. В мандата на Хадженов като кмет на София започва строителството на Борисовата градина.

За големия си юбилей казанлъшкото Механо ще има и свой химн. Той вече се пише от двама известни творци- композиторът Хайгашот Агасян и поетесата Надежда Захариева.

Със създаването и промоцията на ученическия гвардейски отряд на ПГ „Иван Хаджиенов“ Казанлък ще се нареди сред малцината градове, които имат свежо попълнение, готово да се влее в редиците на Националната гвардейска част. Ученически гвардейски отряди има в София, Плевен, Велико Търново, Кърджали и Горна Оряховица.

Източник: zakazanlak.bg


В категории: Добри Вести

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Христова
12.01.2020 08:36:09
0
0
Браво! Българи-юнаци, щом ви има България е жива!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки