Системата ETIAS за авторизация на информация за пътуванията ще тръгне през 2021 г.


Системата ETIAS за авторизация на информация за пътуванията ще тръгне през 2021 г.
08 Януари 2020, Сряда


Вижте как ще работи тя и гражданите на кои страни ще засяга

Автор: Десант

Европарламентът прие законопроект, отнасящ се до новата система за контрол на влизането на територията на Евросъюза. Документът засяга страните, за чиито граждани не е нужда виза, за да посетят ЕС. Това са Украйна, Грузия, Канада, САЩ, Великобритания и Австралия. 

В съответствие със закона, от 2021 г. в Европейския съюз ще бъде пусната системата ETIAS (Европейска система за авторизация на информация за пътуванията). Тя ще позволи да се създаде единна база данни за преминаването от пътешествениците на границите на шенгенската зона, тъй като сега всяка страна получава и съхранява тази информация сама за себе си.  

Украинското издание „Обозреватель" уточнява, че след активирането на системата гражданите на Украйна и другите страни, които засягат новите правила, не по-късно от 96 часа преди пътуването си трябва да попълнят онлайн анкета (за хора от 18 до 70 г. подаването на заявката ще струва 7 евро). След проверка, заявителят ще получи одобрение за влизане в шенгенската зона или мотивиран отказ за това. 

Предполага се, че заявители, които не са осъдени или не са извършили закононарушения на територията на ЕС, ще получат разрешението си за броени минути. Неговата валидност ще е 3 години.

От Брюксел изтъкват, че 95% от заявителите ще получават положителен отговор автоматично, само няколко минути след подаване на заявката. Още 3-4% от заявките ще бъдат одобрявани след проверка на сътрудниците на централния европейски орган, който ще контролира работата на системата ETIAS, като срокът за такава проверка ще е до няколко часа.

Най-съмнителните заявки ще преминават през по-старателна проверка и от заявителя може да се изискат допълнителни документи или да мине интервю в консулство или в интернет.

Причина за отказ може да стане допуснато по-рано превишаване на срока на пребиваване на територията на ЕС или неплатена глоба за извършено закононарушение. Заявителите в този случай могат да подават възражение на решението за отказ. При това, дори в случай на одобряване на заявката, окончателното решение за допускане на територията на Евросъюза ще взимат граничните власти по време на паспортния контрол при влизане в ЕС.
В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки