Без Сурва в Перник заради водния режим


Без Сурва в Перник заради водния режим
07 Януари 2020, Вторник


Във Фейсбук организират провеждането на фестивала пред Народното събрание

Автор: Десант

Международният фестивал "Сурва", който традиционно се провежда в Перник, тази година няма да се състои заради кризата с водата в общината и въведения режим, съобщи за NOVA кметът на града Станислав Владимиров.

Във вторник министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев са посетили миньорския град и са разговаряли с неговия градоначалник. Категоричното мнение на здравното ведомство е, че заради опасност от зарази е по-добре фестивалът да бъде отменен. От Районната здравна инспекция също са крайно против провеждането на „Сурва“ 2020.

„В период на бедствено положение е изключително рисково за здравето на хората. Ето защо се наложи да вземем това тежко решение", коментира Владимиров за NOVA. И допълни, че за случващото се вече са уведомени групите от чужбина, които трябваше да участват в пищното събитие, насрочено за периода 24 - 26 януари.

Само в селата около Перник ще се проведе автентичният ритуал, който съпътства „Сурва".

Междувременно, след като неприятната новина се разнесе, във Фейсбук бе организирано събитие под надслов „Сурва 2020 пред Народното събрание". Началото е обявено за 24 януари в 18.00 часа.

Организаторите призовават всички разочаровани от отмяната на фестивала да дойдат с маски пред парламента, където да се гонят злите духове. "Да продължим традицията на "Сурва"! Да покажем, че искаме наказание за виновниците за бедствието в Перник!", политизират проявата те.

„Сурва" е древен езически обичай, който гони злите сили, за да ни пречисти за нов живот. Празникът се отбелязва през януари, когато колоритните сурвакари под ритъма на чанове, гайди, тъпани, хлопатари, свирки отбелязват началото на Новата година, тържеството на съзидателната човешка енергия и вярата в една още по-плодородна и здрава година. От 2015 г. "Сурва" е включен в световния списък на ЮНЕСКО.

В Пернишко играят в нощта на 13 срещу 14 януари и на 14 януари през деня – Сурва (Василовден). Почти всяко село в региона има своя маскарадна група, често участниците в нея са повече от 50 души. Обобщеното местно название на маскираните е „сурвакари”, но има и локални варианти.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки