Студент в Англия спаси кръста в Бургас


Студент в Англия спаси кръста в Бургас
Снимки: Авторът
06 Януари 2020, Понеделник


В надпреварата за спасяването на разпятието се включиха и трима американци и един руснак

Автор: Диана Славчева

22-годишният бургазлия Яким Георгиев, който изучава бизнес "Бизнес администрация" в университета в Кентърбъри, Англия, първи успя да стигне до кръста, хвърлен на Богоявление в морето край Бургас.

Младежът скача за първи път. Той се оказа най-бърз от останалите 34 мъже, които се гмурнаха сред високите вълни, разбивани от силния и студен североизточен вятър край моста емблема на морския град, за да хванат метнатото от Сливенския митрополит Йоаникий във водата разпятие. Сред смелчаците, престрашили се да извадят светинята от водата, имаше не само българи, но и двама американци, а също и руснак.



Лошото време на тазгодишния Йордановден затвори за маневриране всички бургаски пристанища. Но не отказа десетките желаещи да се включат в ритуала по спасяването на Богоявленския кръст.

Именно мисълта, че традициите трябва да се спазват, е била мотивираща за победителя Яким Георгиев да вземе участие в надпреварата сред морските вълни, сподели самият той пред наш репортер. По думите му водата е била топла – според актуалната информация на „Пристанищна инфраструктура“ по това време температурата й е била около 5 градуса.

Студентът в Англия  се е завърнал в родния си град специално за празника и пожела на своите съграждани да бъдат здрави през цялата година.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки