Просветителските дела на Кръстьо Пишурка


Просветителските дела на Кръстьо Пишурка
06 Януари 2020, Понеделник


На 6 януари се навършват 145 години от смъртта на видния театрален деец и народен будител от периода на нашето Възраждане

Автор: Атанас Коев

На 6 януари се навършват 145 години от смъртта на Кръстьо Пишурка – виден български просветител, театрален деец и народен будител от периода на нашето Възраждане. Той е основател на първото читалище у нас, като под негово ръководство е изнесено и първото театрално представление в България.

Изявеният наш възрожденец е роден през 1823 г. във Враца, като основно образование получава при видния даскал от този период К. Огнянович. След това продължава образованието си в гръцкото училище в Пловдив и в известното Куручешменско школо в Цариград.

Когато приключва с учението си, се завръща в родния град, където учителства от 1847 до 1848 г., а година по-късно се прехвърля в Лом и става даскал в местното училище.

Голямо влияние върху формирането на Кръстьо Пишурка оказва унгарският емигрант, революционер и национален герой Лайош Кошут, с когото той се среща след като пристига в крайдунавския град. Там младият даскал постепенно започва да се изявява като народен будител и просветител. Същевременно прави редица нововъведения в учебната програма.

През 1856 г. видният врачански възрожденец основава в Лом първото българско читалище. В него той за пръв път у нас прави читалищен театър и изнася интересни сказки за възрастни. Освен това набавя за ломското духовно средище около 150 тома литература.

Кръстьо Пишурка е един от първите български режисьори и актьори. Под негово ръководство през ноември 1856 г. в България е изнесено първото театрално представление – „Многострадална Геновева“, като на него присъства английският консул в Калафат Г. Дейвис.

Следващия месец в ломското читалище е представена пиесата „Велизарий“ от Х. Траудцен, подготвена от Пишурка. Веднага след представлението обаче той е арестуван от турските власти и три месеца лежи в затвора заради патриотичните чувства, които предизвиква постановката.

След като излиза от тъмницата, видният врачански просветител е изгонен от ломските чорбаджии и известно време е учител във Видин. През 1862 г. той отново се завръща в Лом и продължава просветителката си дейност там.

Кръстьо Пишурка предприема няколко пътувания, първоначално до Сърбия, а след това до Австро-Унгария, където се запознава с редица просветни дейци от този период. Той владее свободно сръбски, немски и френски език и ги използва пълноценно при пътуванията си в чужбина.

Видният наш възрожденец създава голяма и много ценна лична библиотека, а през 1872 г. отваря книжарница в Лом, клон на пловдивското издателство „Христо Г. Данов“.

В началото на своята дейност той превежда и побългарява редица драми, повести и стихотворни творби. Пишурка е автор и на собствена поезия, която публикува, както в периодичния печат, така и в отделни книги. Талантът му обаче в тази насока е съвсем скромен, а стихотворенията му са лишени от качества, като са типична изява на даскалския тип поезия, характерен за този период.

Предполага се, че Кръстьо Пишурка е автор на първата у нас критична театрална дописка, обнародвана в „Цариградски вестник“ през февруари 1857 г. Той сътрудничи на редица наши периодични издания от този период – вестниците „Зорница“ и „Македония“ и списанията „Читалище“ и „Училище“, като най-много негови стихотворения са публикувани в „Цариградски вестник“.

Изявеният просветител и народен будител умира на 6 януари 1875 г. в крайдунавския град, като оставя значително по обем книжовно наследство.

С дейността си през Възраждането видният врачански просветител оставя трайна диря в българското училище, читалище, театър и в нашата култура. Той допринася в значителна степен за пробуждането на националното самосъзнание на народа ни, особено в северозападните земи.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки