Църквата „Свети Дух“ в бургаското село Маринка се нуждае спешно от ремонт


Църквата „Свети Дух“ в бургаското село Маринка се нуждае спешно от ремонт
01 Януари 2020, Сряда


Местните жители се оплакват, че на светли християнски празници се принуждават да ходят до Крайморие или Твърдица

Автор: Светлана Николова

Църквата „Свети Дух“ в бургаското село Маринка е строена през 1923 г. и оттогава не й е бил правен никога ремонт. Покривът на места е продънен и има опасност да се срути. Влага е избила по стените, мухъл съсипва иконите.

Поради тази причина доскоро храмът е стоял заключен. Местните жители се оплакват, че на светли християнски празници се принуждават да ходят до Крайморие или Твърдица.

Надеждата, че църквата може да придобие предишния си блясък връща отец Валентин, който отскоро е енорийски свещеник в Маринка. Пред наш екип той разказа, че опитите да издейства помощ от Община Бургас са ударили на камък.

В селото усилено се говори, че през 2019 г. имало заделени средства за ремонт на „Свети Дух”, но те били пренасочени към мащабното строителство на църквата в бургаския жк „Меден рудник”. 

По време на последната кампания за местни избори, на една от предизборните срещи в селото, кметът на Бургас Димитър Николов лично потвърдил пред отеца информацията. По думите му парите не стигнали до храма в Маринка по изричното настояване на Сливенската Митрополия.

„Помолих кмета да помогне, но не се надявам много на това”, каза отец Валентин и призова миряните, които имат любов към Бога и възможности, да помогнат за неотложния ремонт на храма, преди да е станало късно.


В категории: Новини , Общини , Вяра

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки