Музейна сбирка за Хайтов отвори врати в смолянското село Хройна


Музейна сбирка за Хайтов отвори врати в смолянското село Хройна
Снимка: Нов живот
26 Декември 2019, Четвъртък


Тамошното горско стопанство, където писателят е бил лесничей, вече носи неговото име

Автор: Десант

В навечерието на коледните тържества отвори врати музеен кът, създаден по повод 100-годишнината от рождението на българския писател, публицист и лесовъд академик Николай Хайтов. Той се намира в Държавно горско стопанство „Хвойна“, вече преименувано на Държавно горско стопанство „Акад. Николай Хайтов“ в смолянското село Хвойна.

„Радвам се, че тук в Родопите има кът, посветен на Хайтов. Това е мястото, където тази личност е творила, живяла и оставила траен отпечатък в съзнанието на всички българи от много поколения“, каза земеделският министър Десислава Танева, която присъства но официалното откриване. Тя поздрави фамилията и наследниците на твореца за това, че полагат усилия да съхранят паметта му.

По случай 100 години от рождението на Николай Хайтов, съвместно с Фондация „Памет“ , Министерството на земеделието и горите издаде и календар за 2020 г. Той съдържа 12 снимки на места в Родопите, които са описани в книгите на писателя с негов цитат на всеки от месеците.

Малкият син на автора на „Диви разкади" - арх. Здравец Хайтов, председател на фондация „Памет“, заяви, че преименуването на Държавно горско стопанство „Хвойна“ на Държавно горско стопанство „Акад. Николай Хайтов“ е духовен знак за принадлежност.

Припомняме, че преди да хване перото, Хайтов е бил лесничей, като част от трудовия му път в тази професия минава и през въпросното горско стопанство, където работи от 1947 до 1950 г. и дори е бил негов директор.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки