Надницата трябва да е двойна, ако се работи на официален празник


Надницата трябва да е двойна, ако се работи на официален празник
20 Декември 2019, Петък


Възнаграждението достига четворен размер, ако работата в тези дни е и извънреден труд

Автор: Десант

Работодателите са длъжни да изплащат минимум двойно възнаграждение на работниците и служителите си, които работят на официален празник.

За посрещането на Рождество Христово празничните дни са 24, 25 и 26 декември, а за Нова година – 1 януари 2020 г. Надницата достига четворен размер, ако работата в тези дни е и извънреден труд, тъй като той също се изплаща със 100% увеличение, напомнят от Инспекцията по труда.

Извънреден в празнични дни е трудът за работещите на ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време и полагането му се възлага със заповед на работодателя.

Работещите в условията на сумирано отчитане на работното време трябва да получат двойно възнаграждение, ако по график трябва да положат труд в празничен ден. В този режим на работа извънредният труд се заплаща в края на периода, за който е въведено сумираното отчитане на работното време и то с 50% увеличение.

В този смисъл, ако те работят в ден на официален празник по график, за тях това не е извънреден труд и не се заплаща с увеличение.

Източник: Главна инспекция по труда


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки