Игнажден е – не давайте нищо на заем


Игнажден е – не давайте нищо на заем
20 Декември 2019, Петък


В този ден трябва да обърнем специално внимание на дома си

Автор: Десант

Според преданията св. Игнатий получил прякора си Богоносец защото Исус Христос го взел на ръце, когато бил дете. Съществува и версия, че прозвището му е дадено за това, че той бил „носител на Божествения дух".  

На Игнажден трябва да обърнем специално внимание на дома си. За да го защитим от нещастия и бедност, следва да го обиколим с икона, кръстейки се. А после да запалим пред нея свещ.

За празника е добре да почистим жилището си и да го украсим. Преди изгрев слънце се почистват и комините на къщите. Саждите се хвърлят на кръстопът или на двора, за да няма бълхи през лятото.

Българите тачат този голям християнски празник под имената: Игнажден, Идинак, Идинажден, Игнатьовден, Полаз, Полязов ден или Млада година. 

Според поверието, на Игнажден започват и родилните мъки на Божията майка, тогава са и сбирките на коледарите. Затова той е наречен Нов ден или Млада година.

С Игнажден се поставя началото на коледните празници. С него е свързан обичаят полазване, предвещаващ каква ще бъде новата година. Ако първият гост е добър и късметлия, семейството ще се радва на благоденствие и успехи.

Полазникът (първият гост) често бива избиран и канен предварително от домакините. Когато той пристигне, трябва да разбърка огнището с пръчка и да пожелае на семейството да имат толкова добитък и деца, колкото са искрите. Гостът благославя дома и бива дарен с пшеница и плодове за плодородие.

Руснаците, които празнуват Игнажден на 2 януари (по стар стил), отбелязват на тази дата за „ябълков ден". Те почистват ябълковите дървета от натрупания сняг, за да има богат урожай. И тъй като ябълките зреят през август, по това какво е времето в деня на празника, гадаят и какво ще е през август. 

Ако има скреж по дърветата – времето ще е ясно. Звездното небе предвещава богат урожай. Ако е мразовито, но слънчево – лятото ще е горещо, ако има виелици – август ще е хладен и дъждовен.

В руските народни традиции се правили специални ритуали, за да цари в дома мир, спокойствие и щастие. На масата поставяли кошница, в която слагали купичка с мед – символ на ситостта и богатството; макара с червен конец – знака на уюта; глава чесън – за да отпъжда нечистите сили, и червена ябълка, символизираща семейното щастие. Кошницата оставяли в ъгъла на стаята, в която най-често се събира семейството, и тя стояла там до Бъдни вечер. 

На Игнажден не се дава нищо в заем, за да се запази изобилието и плодородието в семейството.

На този ден жените не трябва да работят. Ако ли не всички жени, то поне онези, на които им предстои да раждат. Поверието казва, че ако не работят в този ден, раждането ще е леко. Все пак, според християнските вярвания от този ден започват родилните мъки на Богородица, които продължават до Коледа, затова тези дни се наричат „Мъчници”.

В Русия на Игнажден бременните отиват до някое ябълково дърво с молба ябълката да помогне жената да роди румено и здраво бебе като нейните плодове. После прегръщали ствола, сваляли панделка от главата си и я връзвали на някое клонче. 

На някои места се вярва, че в този ден не трябва да се купуват обувки, а също така и да не се пеят песни след залез слънце, иначе гласът ще стане дрезгав. 

Тъй като Игнажден означава „пламенен ден”, освен Игнат, именници са и хората, носещи имената Огнян, Огняна, Пламен и Пламена.


В категории: Традиции , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки