Патилата на египетското лешоядче Ана от Прага до Маджаре и обратно


Патилата на египетското лешоядче Ана от Прага до Маджаре и обратно
Снимка: greenbalkans-wrbc.org
17 Декември 2019, Вторник


Или как се харчат нахалост за една петилетка 6 милиона евро 

Автор: Дина Харизанова

Преди броени дни екипът на Спасителния център за диви животни в Стара Загора транспортира младия египетски лешояд Ана до зоопарк Прага. Историята на птицата е показателна колко безплодни могат да бъдат напъните по разни европроекти, по които се харчат луди пари зорлем да се въдят у нас видове, които били на изчезване.

Ана се излюпва миналата година в пражкия зоопарк, а после е дарена на проекта „Светло бъдеще за египетския лешояд“, разказват в сайта си от старозагорския Спасителен център. Тук ще отворим една скоба, за да поясним, че проектът всъщност се казва „Нова надежда за египетския лешояд“, а светло бъдеще се предвижда по друг проект за черния лешояд, и това трябва добре да се знае от Спасителния център, който също е включен в проекта, но нейсе, да не придиряме чак толкова...

Та миналата година въпросното лешоядче - египетско - е освободена в специално адаптираното гнездо в близост до Маджарово, като преди настанявнето си там е маркирана със сателитни предаватели. 

В началото на 2019 г. Ани - вече изхвърчала от изкуственото си гнездо - е намерена... в Турция. С триста зора природолюбителите успяват да я върнат в България, където изкарва едномесечен карантинен период в столичния зоопарк.

На всички вече е ясно, че птицата няма да успее да оцелее сама в дивата природа, нито да свие гнездо на наша територия и затова е върната в родната й Прага. 

По-нататъшната й съдба предвижда лешоядката да бъде настанена в някой зоопарк, където ще я чифтосат с някой снажен лешояд и после поколенията на тази двойка ще бъдат освобождавани в природата - разбира се, в рамките на проекта!

Ако вярваме на обясненията, които са качени в сайта на „Нова надежда за египетския лешояд“, изпълняван в рамките на програма LIFE, популацията на египетския лешояд на Балканския полуостров е преминала през тежка криза през последните 30 години и е намаляла с 80%, като в България нейната численост е спаднала с 50%. 

През миналата година по линия на дългосрочната програма за осигуряване на безопасна храна за египетския лешояд в България, са подкрепени най-малко 7 двойки в ресторантите за лешояди  в Кресна и Котел (те пък са поддържани в рамките на проект „Светло бъдеще за черния лешояд“), а други 8 двойки са били допълнително подхранвани по индивидуална схема. 

Очакваният резултат, който трябва да се постигне за петте години, в които действа проектът - от 2017 г.  до 2022 г., е целевата популация на египетския лешояд да се увеличи с 15%. 

Сигурно се питате какви пари ще се похарчат за целта през тази петилетка - общо 5 848 458 евро! За какво - не е ясно. Менюто „Дейности" в сайта на проекта е празно.  



Също толкова празно в средата на срока за изпълнение на проекта е и подменюто „Постижения".



Още по-любопитно е, ако надзърнем в менюто „Предаватели", където са дадени линкове, на които може да се следят египетските лешояди, маркирани със сателитни предаватели по въпросния проект.

Нищо такова - нито един линк не работи и нищо не може да се проследи. И не за друго, ами защото от 26-те лешояда, включени в тази страница в списъка на маркираните с предаватели, оцелелите са само... 4.

От останалите кой е загинал трагично, кой бил отровен, кой удавен, кой убит от бухал или нападнат от ястребови орли, кой пък станал жертва на ловци и търговци на лешояди, или пък убит, за да бъде използван в традиционни церемонии и ритуали, свързани с магии, практикувани в Нигер (при миграцията си маркираните у нас лешояди стигат и до там), кой неизвестно защо спрял да излъчва сигнал, най-вероятно също поради летален край на свободния му живот в дивата природа... 

Иначе пък календарът със събитията по проекта е пълен - от него се вижда, че са похарчени пари за семинари в Турция и Етиопия; семинар против отровите, проведен в България, и още един, проведен в Гърция; работни срещи по плана на действие - отново в южната ни съседка, и т.н.

В същото време, в сайта на проекта се изтъква, че дългосрочният мониторинг на популацията на египетския лешояд, направен от 2005 до 2016 г., показва, че в България видът има едни от най-високите гнездови параметри в Европа, които са по-високи дори от тези на места на Стария континент, в които популацията му отчита увеличение. 

Като причина обаче египетските лешояди да намаляват у нас се сочи основно смъртността на възрастните и младите индивиди. 

И какво излиза - наливат се едни милиони евро, за да де даде „нова надежда" на тези птици да си се въдят на воля у нас, а те си мрат най-безогледно, без да им пука за изхарчените по тях  европари. Е, пита се в задачката - оти ручахме жабетата?!


В категории: Новини , Разследвания

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Лешояд
03.01.2020 06:55:13
0
1
Истинските лешояди в България са псевдопатриотите. Парите за реинтеграцията на лешоядите са по европейски проекти под европейски одит. Европа дава пари за българската природа а не бюджета на оглозганата от гербаджии, "патриоти", комунисти и депесари България. А ниската степен на оцеляване на птиците само посазва колко е важна борбата за оцеляването им.
1
Prometey
17.12.2019 15:56:02
0
2
Алоооу. египедският лешояд ни е последната грижа....! БЪЛГАРИЯ УМИРА, С ПОМОЩТТА НА ''ОГЛАДНЕЛИ ПАТРИОТИ ''- ВЕРЕН СЪЮЗНИК НА ПРЕСТЪПНАТА -БОКО-ПАРТИЯ....!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки