Цената на рибата – днес и преди 86 години


Цената на рибата – днес и преди 86 години
16 Декември 2019, Понеделник


Някога шаранът и сомът стрували в пъти повече от месото

Автор: Диана Славчева

Никулден отмина, но тъй като по стар стил датата на отбелязването му е 19 декември, имаме основание ще хвърлим поглед в някогашните вестници, за да разберем колко е струвал шаранът в „добрите стари времена“.

Тази есен традиционният за празника люспест рибен вид вървеше плюс минус 6 лева килото. Доста бяха тези, които пък предпочетоха да почетат Деня на свети Николай със сом, чийто килограм гравитираше около 10 лева.

Условно можем да приравним днешните цени на шарана със свинското, а на сома – с телешкото.

Но да видим как е било преди 86 години. Информация да нормираните цени на рибата и месото през 1933 г. намираме в бр. 226 на в. „Казанлъшка искра“.

И така – овнешкото и телешкото вървели по 18 лева, овчето и говеждото по 16 лв., свинското – по 26 лева килограма. Веднага се вижда, че за разлика от днес, свинската мръвка е струвала доста повече от месото на телетата.

Да видим обаче разценките на различните видове риби. Едрият сом бил най-скъп – килото му удряло 60 лева, а по-малките екземпляри вървели по 52 лв. за килограм.

Едрият шаран бил 44 лева, а дребният – 40 лева килото. Толкова струвала и бялата риба.

Другите риби явно са били без нормирани цени, тъй като за тях няма спомената и дума. Или поне вестникът ги е спестил на читателите си.

Но и тези данни са достатъчни, за да видим, че в онези времена рибата е била в пъти по-скъпа от месото.

Нека припомним, че през въпросната 1933 г. приключва световната стопанска криза, останала в историята като Голяма депресия. 

Според архивните ведомости тогава заплатата на един агроном била 4550 лева, на писалите плащали по 2050 лева, учителите взимали около 4000 лева, а даскалиците – около 3000 лв. 

Средната пенсия за старост през 1932 г. била 1774 лева.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки