Петиция настоява да не се секат дърветата на столичния площад „Св. Неделя"


Петиция настоява да не се секат дърветата на столичния площад „Св. Неделя"
16 Декември 2019, Понеделник


Без кестените, които са над 50-годишни, няма да има сянка през лятото

Автор: Десант

На 29 ноември бе обявен резултатът от конкурса за обновяване и реконструкция на площад „Св. Неделя", чието първо място получи проект на световно известно студио „Фуксас".

Проектът точно в частта си, където днес има дървета на по над 50 години, предимно кестени, и разкопки, датиращи от най-старата история на София - между църквата „Св. Неделя" и хотел „Шератон", представлява един гол площад от плочки. Във визуализацията му се вижда слънцето безмилостно пече, тъй като цялата зеленина е изнесена в другата част на площада.

Инициативен комитет „Граждани за София" пусна петиция в интернет, в която се обявява против изсичането на тези 22 дървета и унищожаването на зелени площи и растителност на емблематичнишя столичен площад.



„Това е вандалски акт от страна на общината, който ние няма да приемем. Точно в момент, когато въздухът в центъра на София се вижда с просто око и не може да се диша, да бъдат изсечени дървета и които, посадени от другата страна, ще им трябват минимум 50 години, за да станат това, което са в момента..." - се изтъква в петицията.

Инициаторите на подписката призовават за повторно разглеждане на заданието и съответно преработване на проектите, така че да се запази съществуваща растителност и по никакъв начин да не дава възможност за премахването й! 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки