Нова наредба ще защитава горските територии от болести и вредители


Нова наредба ще защитава горските територии от болести и вредители
13 Декември 2019, Петък


В нея ясно са разграничени функциите и задачите на компетентните органи, които контролират тази дейност

Автор: Десант

Нова Наредба за защита на горските територии от болести, вредители и други повреди регламентира дейностите по защита на горските територии. Предвидените изменения обхващат почти всички аспекти от защитата на горските територии от болести, вредители и други повреди.

Текстовете на нормативния акт предвиждат подобряване на ефективността на дейността по защитата на горските територии, като ясно са разграничени функциите и задачите на компетентните органи, които контролират тази дейност.

Остава задължението на собственика да наблюдава територията си и да сигнализира за уврежданията по горите. Това той може да направи по досегашния ред, подавайки сигнал в държавното горско стопанство или регионалната дирекция по горите.

По отношение на контролната и надзорна дейност са разписани нови и по-подробни правила за контролиращите лица. Необходимостта от лесозащитните мероприятия се определя от лесозащитните станции (ЛЗС) и регионалните дирекции по горите (РДГ), които ще дават предписания на държавните предприятия, общините, частните и други собственици.

Новата Наредба предвижда и запазване на Националната комисия по лесозащита, която се съвещава веднъж годишно. Тя изготвя становища по представените от ЛЗС справки, има право да разработва нормативни актове и излиза с мерки при възникване на кризисна ситуация.

Текстове в норматива обръщат особено внимание на мониторинга на горските територии.

Доразработва се създадената информационна система на ИАГ с база данни за защита на горските територии от болести, вредители и други повреди, която и занапред ще съдържа информация за сигнали, резултати от лесопатологично обследване, предписания, данни за изпълнени мероприятия. За всички документи, които са достъпни в нея ще отпадне хартиения носител, което ще улесни практическата работа и ще облекчи отчетността при прилагане на дейностите.

С предвидените в новата наредба промени се цели да се постигнат в цялост законосъобразно и ефективно осъществяване на дейностите по защита на горските територии от болести, вредители и други повреди.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки