Реставрираха олтарният балдахин в католикона на Бачковския манастир


Реставрираха олтарният балдахин в католикона на Бачковския манастир
Снимки: Българска патриаршия
13 Декември 2019, Петък


Той е от 1632 г. и е най-старият запазен в България

Автор: Десант

В навечерието на Рождеството олтарният балдахин в главната църква на Бачковския манастир бе напълно възстановен.

Оригиналният балдахин, намиращ си в светая светих на храма, е от 1632 г. и е най-старият запазен в България. Изработен е от сребро, мед и бронз с цветни метални позлатени орнаменти, филигранни украси, запълнени с цветен клетъчен емайл. Някои метални части са били позлатени, също и куполният диск с изображението на Христос Вседържител, „таванът” и куполите върху него са от позлатено сребро.Сега, олтарният балдахин е събран и възстановен върху Светия Престол, след не особено внимателното му сваляне преди около 10 години.

Извършената прецизна реставрация е дело на реставратора Милен Воденичарски, който върна балдахина в изначалната му прелест. Извършено е пълно възстановяване, нанесена е нова позлата, липсващите частички са възстановени, емайлът е почистен и където трябва възстановен.

Воденичарски лично сглоби балдахина на мястото му в олтара на съборната църква на Бачковската обител, стоящ над древния Свети Престол.

В хода на възстановяването беше заснет за първи път оригиналният Свети Престол от XI век, вторично вграден през 1604 г. при възстановяването на храма.Светата обител изказва благодарност на столичния златар и реставратор Милен Воденичарски и екипа му и му пожелава Бог да благослови ръцете му в здраве и духовна бодрост, изтъкват от Светия синод.


В категории: Новини , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки