Военноморската база в Бургас стана на 75 години


Военноморската база в Бургас стана на 75 години
Снимка: ВМС
13 Декември 2019, Петък


Отличилите се през годините военнослужещи и цивилни служители получиха награди

Автор: Десант

На 13 декември бургаските военни моряци тържествено отбелязаха 75-годишнината от създаването на военноморска база Бургас и празника на Пункт за базиране Бургас.

Военноморска база Бургас е сформирана със заповед № 434 от 27 ноември 1944 г. от командира на Морските войски като правоприемник на българския Беломорски флот. Първи командир на базата е капитан-лейтенант Игнат Гишин, командвал преди това Морската дружина в Дедеагач. Така се поставя началото на пътя за развитие и утвърждаване на Военноморска база Бургас, на която понастоящем военните моряци от Пункт за базиране Бургас са горди наследници.

През изминалата година основните усилията на личния състав от формированията, дислоцирани в Пункта, бяха насочени към поддържането на способности за гарантиране на морския суверенитет на Република България и защита на нейните интереси в морските пространства, изпълнение на задачи по търсене и спасяване на море и оказване на помощ на населението при бедствия, участие в ембаргови, хуманитарни, евакуационни, спасителни и други операции в подкрепа на международния мир и сигурност.

Със заслужено удовлетворение посрещат празника екипажите на корабите, които представиха достойно военния ни флот във всички планирани и проведени мероприятия.

Екипажът на фрегата „Дръзки” участва в състава на Втората постоянна корабна група на НАТО и в международното учение „SEА SHIELD” в Република Румъния. Базов миночистач „Шквал” се представи достойно при участието си във Втората постоянна противоминна група на НАТО и в учението на ВМС на Румъния „Fall Storm”.

Само преди броени дни фрегата „Верни” се завърна от участие в операцията на НАТО по морска сигурност „SEA GUARDIAN” и в учението на ВМС на Република Турция „DOGU AKDENIZ”. Упоритият труд, себеотдаване и професионализъм, демонстрирани от екипажа, бяха оценени високо не само в България, но и от нашите партньори от НАТО и от международната военна общност.

Корабите и личният състав от формированията, дислоцирани в Пункт за базиране Бургас, се представиха отлично в националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2019”, по време на което базов миночистач „Шквал“ бе сертифициран съгласно изискванията на MAREVAL.
Цялостната дейност на корабите би била немислима без осигуряването от бреговите формирования.

На строевия плац се проведе тържествен военен ритуал по повод празника, на който бяха наградени военнослужещи и цивилни служители.

Командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков командва строя, който беше приет от командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. На тържествения ритуал присъстваха представители на държавната и местна власт и бивши командири на Военноморска база Бургас.

Флотилен адмирал Мален Чубенков беше награден с почетен знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“ – I степен.

От името на началника на отбраната контраадмирал Михайлов връчи награди на военнослужещи и цивилни служители за безупречно изпълнение на функционалните задължения и постигнати отлични резултати. Със своя заповед той награди отличили се през годините военнослужещи и цивилни служители.

След като връчи награди, командирът на флотилията пожела на своите подчинени да бъдат все така моряци по дух и призвание.

Словото си  флотилен адмирал Чубенков завърши с думите: „Поставяйте си високи цели, за да постигате високи резултати! Носете в сърцата си най-съкровените ценности: чест, достойнство, моряшки дълг и професионализъм на море, взаимопомощ и всеотдайност! Бъдете смели в мечтите си и не позволявайте на трудностите да сломяват вашия дух и воля! Вярвайте в себе си, за да повярват и другите във вас!”


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки