Болестта на Рейно във фокуса на проект на УМБАЛ-Бургас


Болестта на Рейно във фокуса на проект на УМБАЛ-Бургас
13 Декември 2019, Петък


„За топли ръце и ходила и през зимата, и през лятото" има за цел покупка на иновативна дигитална капиляроскопска камера за диагностика на синдрома

Автор: Десант

Отделението по ревматология на УМБАЛ-Бургас участва в тазгодишната дарителска кампания „Избери, за да помогнеш" с проекта „За топли ръце и ходила и през зимата, и през лятото". Той има за цел покупка на специализирана апаратура - иновативна дигитална капиляроскопска камера за диагностика на "Феноменът на Рейно", познат още като "Болестта на Рейно" и "Синдром на Рейно".

Това е състояние на нарушена пропускливост на капилярите на пръстите на ръцете и ходилата. Проявява се с побеляване и посиняване на пръстите, най-често при студ. Тези оплаквания може да са проява на самостоятелно заболяване или да бъдат симптом на някои от така наречените системни заболявания на съединителната тъкан като системен лупус еритематодес и прогресираща системна склероза.

Феноменът на Рейно най-често се проявява при млади жени в детеродна възраст и нарушава значително трудоспособността им и ежедневния им физически и емоционален комфорт. Ако заболяването не бъде навреме диагностицирано и адекватно лекувано, може да доведе до трайна инвалидизация.

Основният начин за обективизация на състоянието на капилярите и уточняване на диагнозата е капиляроскопията – изследване, при което чрез микроскоп се наблюдават капилярите на пръстите на ръцете.

Покупката на апаратурата ще даде възможност за съвременна, бърза и обективна диагностика на Феномена на Рейно с дигитален запис на самото изследване. А това ще позволи сравнимост на резултатите с последващи изследвание, проследяване на ефекта от прилаганото лечение, натрупване на база данни, което във времето ще даде възможност за научна и статистическа обработка.

Пациентите ще имат безплатен достъп до тази съвременна методика, което ще им даде възможност за обективно диагностично уточняване, назначаване на адекватно лечение и проследяване на резултатите от него.

Как да се дарят средства по проекта може да се разбере ТУК:


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки