Старият български бит гостува в Рим, обгърнат с аромат на рози


Старият български бит гостува в Рим, обгърнат с аромат на рози
Снимки: nationalgallery.bg
09 Декември 2019, Понеделник


Докато посетителите разглеждат стъклените плаки от края на XIX и началото на ХХ век, от няколко колби ще се разпръсква гюлово масло 

Автор: Десант

От 12 декември до 12 януари музеят в Рим, посветен на живота на римляните – Museo di Roma in Trastevere, ще е домакин на интерактивната изложба „България през стъклото на времето“, обгърната от упойващия аромат на български рози, съобщава БНР.



Многобройните посетители на най-туристическия квартал Трастевере, където сe намира музеят, ще имат възможност безплатно да разгледат стъклените плаки със сюжети от българския бит от края на XIX и началото на ХХ век, които бяха показани с огромен успех в Националната галерия „Квадрат 500“ от февруари до април т.г. 

Сред експонатите е и старинен фотоапарат, подобен на онзи, с който са снимани, автентична родопска носия и ръчно кован сребърен колан с позлата.

Най-завладяваща е инсталацията, създадена от художниците Румен Димитранов и Георги Христов, които чрез анимация и 3D mapping карат фотосите с емблематични български места да оживеят. Усещането за Розовата долина е допълнено с уханието на  гюлово масло, разпръсквано от няколко колби.



Специално за изложбата в Музея на Рим е създаден каталог с линк, който позволява на посетителите да разгледат повторно изложбата. Този път виртуално.

Една от трите зали, в които е разположена експозицията, е обзаведена като вила „Венециани“. В нея гостите ще могат на спокойствие да изгледат „Съкровище в сърцето“ – 20-минутния филм на Милена Кънева и Ирина Дилкова, в който Надежда Близнакова разказва семейната история и разплакана си припомня няколко български думи.



Културното събитие се провежда със съдействието на българското посолство в Рим и Българския културен институт и е част от честванията за 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Италия и България. Очаква се на откриването на изложбата да присъстват кметът на Рим Вирджиния Раги и министърът на културните ценности и туризма Дарио Франческини.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки