Приключи рехабилитацията на пътя Костинброд - Бучин проход


Приключи рехабилитацията на пътя Костинброд - Бучин проход
Снимка: АПИ
06 Декември 2019, Петък


Участъкът е част от прохода „Петрохан“ и е най-пряката връзка за жителите от областите Монтана и Видин със София, както и с Дунав мост II, пристанище Лом и балнеоложкия курорт Вършец

Автор: Десант

Завърши рехабилитацията на 22,2 км от път II-81 Костинброд - Бучин проход, похвалиха се от Агенция  Пътна инфраструктура" (АПИ).

Участъкът е част от прохода „Петрохан“ на територията на Софийска област. 

Път II-81 София – Петрохан – Лом е изграден през 1970 г. и е основна комуникация на Северозападна с Югозападна България през билото на Стара планина. Той е най-пряката връзка за жителите от областите Монтана и Видин със София, както и с Дунав мост II, пристанище Лом и балнеоложкия курорт Вършец.

С успешното изпълнение на проекта тази година завършва рехабилитацията на общо 43 км от второкласния път, а с това и на целия проход „Петрохан“. В края на август т. г. бяха ремонтирани 20,8 км в отсечката Бучин проход – Берковица, включени в лот 3 на оперативната програма. Трасето на територията на област Монтана беше ремонтирано през 2015 г. по програма „Транзитни пътища V“.

Началото на рехабилитирания участък в лот 2 (между 8-ми и 30-ти км) е в края на Костинброд, преминава през с. Бучин проход и завършва след кръстовището за  Годеч.

Пътят е с нова асфалтобетонова настилка. Възстановено е отводняването на платното и пътната конструкция в участъците с нарушена носимоспособност. Отсечката е с нова хоризонтална маркировка, ограничителни системи и пътни знаци.

Ремонтирани се единадесет пътни кръстовища – за Сливница и Годеч, както и за селата Царичина, Градец, Белидие хан, Понор, Дръмша, Цръклевци, Искрец, Шума и др. Обновени са две мостови съоръжения – над река Блато при 8-ми км и река Бучино при 29-ти км. Укрепен е свлачищен участък от км 9+950 до км 10+030.

С изпълнението на проекта са подобрени транспортно-експлоатационните качества на отсечката. Повишава се безопасността на движение и удобството на пътуващите с по-висока скорост и за по-кратко време.

Общата стойност на проекта BG16RFOP001-7.001-0009 Лот 2 „Път ІІ-81 Костинброд - Бучин проход от км 8+200 до км 30+400, област София“ е 11 292 759,82 лв. с ДДС. Финансирането от Европейския съюз е 9 598 845,85 лв. с ДДС. Националното съфинансиране е 1 693 913,97 лв. с ДДС.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки