Le Monde: Руски шпиони използвали френските Алпи за базов лагер


Le Monde: Руски шпиони използвали френските Алпи за базов лагер
05 Декември 2019, Четвъртък


Някои от тях работили на територията на България

Автор: Десант

Западни спецслужби са разкрили, че 15 руски шпиони, агенти на ГРУ, специализирани в поръчкови убийства, са използвали френските Алпи като база за свои операции в цяла Европа, съобщава Le Monde.

Иначе са работили на територията на България, Молдова, Черна гора и други европейски страни, но не и в самата френска страна. 

От 2014 до 2018 г. те нееднократно са отсядали в малки френски градчета в една и съща област в югоизточна Франция - От Савоа (на френски: Haute-Savoie, Горна Савоя), в градове като Анемас, Евиан или Шамони и в други по-изолирани населени места.

Преди това често кацали на летище „Шарл дьо Гол” в Палиж или в Лион, веднъж в Ница, преди да пренощуват в хотел в Кан, а много пъти минавали и през Женева. За да отидат до Горна Савоя, наемали коли.

​15-те офицери от ГРУ са преминавали транзитно или са пребивавали във Франция в посочения период - някои много често, други по веднъж или два пъти, като са идвали от Лондон, Москва, Испания или Швейцария.

Въпреки че все още остават без отговор много въпроси, този граничен регион с Швейцария според френското контраразузнаване е послужил като резервна и логистична база на тайните служби на ГРУ за провеждането на различни операции в цяла Европа.



Според информация на Le Monde, съставянето на списъка с руските шпиони е започнало през пролетта на 2018 г. от британските, френските и швейцарските разузнавателни служби и техните партньори, особено в САЩ.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки