Изпращаме най-топлото десетилетие в историята на наблюденията


Изпращаме най-топлото десетилетие в историята на наблюденията
Карта: WMO
05 Декември 2019, Четвъртък


Вижте какво информираха от Световната метеорологична организация

Автор: Десант

Световната метеорологична организация (WMO) обяви, че настоящето десетилетие ще е най-топлото за цялата история на наблюденията. Началото на редовното регистриране на годишните температури е поставено през 1885 г.

По информация на учените, за десетте месеца на тази година средният показател на температурата по света надхвърля почти с един градус аналогичния параметър, характерен за доиндустриалната епоха. 

Най-„гореща" в интервала 2010–2019 г. се оказва, че е била 2016 г.

През 2018 г. въглеводородът счупи поредния си рекорд по концентрация в атмосферата и неговият дял във въздуха продължава да се увеличава. Леко увеличена е и площта на световния океан - заради топенето на антарктическите и гренландски ледници. 

«Като не предприемаме сега спешни действия в сферата на климата, ние се движим към нарастване на температурите с повече от три градуса по Целзий в края на този век, което ще доведе до още по-пагубни последствия за благополучието на хората» - коментира ситуацията генералният секретар на WMO Петери Талас.

По думите му, през отминаващата 2019 г. човечеството е станало свидетел на доста екстремни климатични явления по света – сушата в Австралия и Централна Америка, топлинните вълни в Европа и Австралия, горските пожари в Сибир, Индонезия и Южна Америка.


Водопадът Виктория на 4 декември 2019 г.


Водопадът Виктория на 17 януари 2019 г. Снимки: Reuters


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки