Защо през високосната година се носят сребърни накити


Защо  през високосната година се носят сребърни накити
05 Декември 2019, Четвъртък


Отговорът се крие в стари суеверия

Автор: Десант

Идващата 2020 г. ще е високосна година и ще има 366 дни, вместо 365, т.е. в календара ще има дата 29 февруари.

В миналото се е вярвало, че високосната година носи лош късмет и че начинът да се предпазим от него е да носим сребро.

Това поверие е много старо. Още в Древен Китай са смятали, че благородният метал пази от лош късмет.

У нас традицията повелява да се зашива сребърна паричка на дрехите на новородено, а възрастните да носят сребърен накит за късмет.

Според някои вярвания трите години, които предхождат високосната, са подвластни на Слънцето и през тях се носи злато. Докато високосната година е под влиянието на Луната. Старият алхимичен символ за сребро е непълна луна и заради това се приема, че през високосните години трябва да носим сребърни накити.

В много древни култури среброто е било използвано за пречистване на водата и предпазване от гноясване на раните. Легендарни са неговите антибактериални свойства. Смята се, че благородният метал помага и при лечението на някои инфекциозни болести като хепатит или грип и благоприятства пречистването на кръвта и химическия и хормонален баланс. 

Що се отнася до термина „високосна година", той е въведен за първи път в Римската империя от Юлий Цезар, след като древните астрономи забелязали, че Земята обикаля около Слънцето не точно за 365 дни, а за 365 дни и 6 часа. Годината с допълнително денонощие получила специално наименование - bix sexus, което в превод от латински означава „вторият шести".

Допълнителното денонощие било присъединено към най-късия месец - февруари, за да не се нарушава логиката на другите стандартни месеци.

А дали ще се носи сребро, като оставим настрани суеверията, днес решаващата дума повече имат модните тенденции, отколкото старите бабини деветини. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки