В Казанлъшко продължават кражбите на лавандула


В Казанлъшко продължават кражбите на лавандула
Снимката е илюстративна
05 Декември 2019, Четвъртък


При последния случай са задигнати 30 000 резници от лавандулови насаждения край Бузовград

Автор: Десант

Както писахме преди време, лавандулата вече е хит в кражбите, извършвани в Казанлъшко. В последните години в Казанлъшкия край са регистрирани няколко посегателства върху етеричномаслените растения от този вид. Нищо чудно, като се има предвид, че България вече държи първо място в света по добив на лавандулово масло.

Последният случай е от 4 декември. 45-годишен мъж от Казанлък е сигнализирал в полицията, че от земеделска земя, намираща се в землището на Бузовград, е извършена кражба на 30 000 резници от лавандулови насаждения.

Образувано е досъдебно производство по чл. 194, ал.1 от Наказателния кодекс.

През януари миналата година бе установена кражба на 60 000 броя лавандулови резници в село Горно Сахране, община Павел баня, собственост на 26-годишен мъж. Няколко дена по-късно бяха задигнати 300 броя резници от лавандулови насаждения в село Крън.

​В края на 2017 г. пък бе задържан автомобил, превозващ 4 чувала с около 100 килограма лавандулова тревна маса. От проведените оперативно-издирвателни мероприятия бе установено, че лавандулата е обект на кражба и е ожъната от землището на село Юлиево, община Мъглиж.

Безспорен рекорд в лавандуловите кражби бе поставен през лятото на 2016 г., когато неизвестен извършител успя да отреже и бастиса около 1 тон лавандулов цвят от насаждение, намиращо се в местността Пашова поляна в землището на град Шипка.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки