Образът на Дядо Коледа в западните държави произлиза от свети Никола


Образът на Дядо Коледа в западните държави произлиза от свети Никола
04 Декември 2019, Сряда


Лекция в бургаския музей ще разкаже за „добрия старец“ и неговата връзка с раздаването на коледните подаръци

Автор: Десант

Свети Никола е един от най-почитаните светци в целия християнски свят. Но покрай таченето му като светия, именно от него произлиза и образът на Дядо Коледа.

Главният уредник на Историческия музей в Бургас - Иванка Делева, ще разкаже подробно в традиционната съботна лекция за „добрия старец“ и неговата връзка с раздаването на коледните подаръци.

Добротата и милосърдието на свети Никола са причина за огромната му популярност по целия свят, а деянията му стават всеобщ пример за подражание. Чудесата, приписвани на благия старец, са толкова много, че той покровителства деца, моряци, затворници, адвокати, несемейни, банкери и търговци. На негово име се кръщават деца и храмове, градове и туристически места, плавателни съдове, природни забележителности и мн.др. Образът на светеца се възпроизвежда на икони, сувенири, витражи в църкви, по морски фарове и всякакви архитектурни произведения.

Докато на Изток почитта и образът на свети Никола остават непроменени с вековете, в западните държави той се преплита с местно божество на студа и различни поверия, които го превръщат в благороден старец с бяла и дълга брада.

Още през ноември Sinterklaas започва да обикаля къщите, за да следи дали децата са послушни, а на 6 декември, Saint Nicolas day, става раздаването на подаръци за най-добрите. Неусетно Синтер Клаас се превръща в Дядо Коледа, а християнската символика отстъпва пред пищните коледните базари, еуфорични тържества и шоколадови фигурки на „добрия старец”.

Днес, в много страни по света, съществуват инициативи за „разграничаване” на свети Никола от Дядо Коледа, отделяне на коледните празници от почитта към светеца и фокусиране върху посланията му, а те са стремеж към Божията мъдрост, състрадание, благотворителност без показност, вършене на добро заради самото добро.

Традиционната лектория на бургаския музей ще се проведе тази събота, 30 ноември, от 11:30 часа в Етнографската експозиция на ул. Славянска 69 (зад църквата „Св. Св. Кирил и Методий“). Входната такса е преференциална – за възрастни 2 лв., а за учащи и пенсионери – 1 лв.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки