Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски” за 2019 г. е за проф. Димитрина Георгиева Гюрова-Савова


Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски” за 2019 г. е за  проф. Димитрина Георгиева Гюрова-Савова
Снимка: БНТ
04 Декември 2019, Сряда


Миналогодишният носител на отличието бе актьорът Васил Михайлов.

Автор: Десант

Българският режисьор и театрален педагог проф. Димитрина Георгиева Гюрова-Савова получава държавната награда „Св. Паисий Хилендарски” за 2019 г.  Високото отличие й се дава заради нейния изключителен принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности, информират от Министерството на културата.

Годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски” е учредена с Постановление на Министерския съвет от 2000 г. Тя се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. Миналата година тя беше връчена на актьора Васил Михайлов.

Тазгодишният й носител е определен от жури с председател акад. Юлиан Ревалски - председател на БАН, и членове: проф. Станислав Семерджиев - ректор на НАТФИЗ, проф. Николай Драчев - ректор на НХА, доц. Красимира Александрова - директор на НБКМ, проф. д-р инж. Иван Марков - ректор на УАСГ, проф. Маргарита Ваклинова от БАН – археолог, както и проф. Пламен Джуров - композитор и диригент.

Проф. Димитрина Гюрова е родена на 9 октомври 1934 г. в Бургас. През 1952 г. е приета в класа по режисура на проф. Боян Дановски, който завършва през 1956 г. Нейни постановки са представяни на сцените на театрите в цялата страна. Участвала и при създаването на повече от 40 телевизионни постановки. От 1975 г. Димитрина Гюрова преподава актьорство за драматичен театър във ВИТИЗ (по-късно НАТФИЗ), а от 1987 г. е професор в същата академия.

Гюрова е двукратен носител на Наградата на София и на Наградата за „Режисура“ на Съюза на артистите в България.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки