Онколог настоява за разкриване на звено за възстановяване на онкоболни след химиотерапия


Онколог настоява за разкриване на звено за възстановяване на онкоболни след химиотерапия
Снимката е илюстративна
02 Декември 2019, Понеделник


Научно-приложна  клинична  медицинска структура, където да се прави медицина в тази иновативна област, е липсващо звено в онкологията

Автор: Десант

В петиция, публикувана в сайта immuno-bg.org, се настоява за разкриване на Национален/или Балкански/ специализиран Институт за имунотерапия, имунопрофилактика на рака и възстановяване
на онкоболни след химиотерапия, което ще даде повече шанс за живот на няколко десетки хиляди онкоболни. 

Предложението е на доц. д-р В. Манев – председател на програмен консултативен съвет за имунопрофилактика и имунотерапия на рака, носител на купата и приза „Изобретател на 2016”. Той е и Председател на фондация „Контрол на придобитите имунни дефицити, свързани с промени в 
околната среда“.

Ето част от текста на неговия призив:

„През последните 20-30 години заболеваемостта от рак у нас, по официална статистика, се е покачила 2,5-3 пъти. Във всяко 3-4-то семейство у нас има болен от рак и повечето от нас знаят проблемите, а те са: 

1. Когато по време на химиотерапията възникнат противопоказания за провеждането и тя се спре, трябва да има къде болният да може бързо да бъде възстановен и успешно да завърши курсовете на лечение.

2. След приключване на химиотерапията, 
за да се намали риска от рецидиви, е необходимо да се изгради високоспециализирана иновативна научно-приложна структура (институт), където да се трансферират и прилагат най-високите постижения в света в областта на клетъчните и молекулярни технологии за имунотерапия на рака и да се възстановява по най-ефективен начин имунната система, което ще намали до минимум рисковете от рецидиви на болестта и метастазиране.

За решаването на тези и други основни проблеми е нужно разкриване на  научно-приложна  клинична  медицинска структура, където да се прави медицина в тази иновативна област. Това  е липсващо звено в онкологията.

Необходимостта от създаване на научно-приложен, високотехнологичен, специализиран „Институт за имунотерапия и имунопрофиалктика на рака и възстановяване” се подкрепя  от водещите у нас онколози в лицето на Националните ни консултанти по медицинска онкология проф.Асен Дудов и проф. Константа Тимчева, както и от други авторитети, подробно изброени в пълния текст на петицията.  

Настояваме за надпартиен консенсус в Парламента, който да гласува приравняване на нормативите (без да се редактират), работещи за развитие на стратегически направления, които се прилагат вече във водещите в областта на иновациите страни в света.

Това е първата по степен на важност държавна стъпка, която да бъде последвана веднага от гласуване на бюджет за разкриване на такъв уникален за региона и Европа институт. Той от изключително важен за всеки, разбиращ неотложността на проблема. За това настояваме от много години."


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки