Фотодокументален албум разказва за Пети пехотен Дунавски полк


Фотодокументален албум разказва за Пети пехотен Дунавски полк
28 Ноември 2019, Четвъртък


В изданието са представени над 500 фотографии и пощенски картички, документи и факти от фонда на Регионален исторически музей - Русе

Автор: Десант

Във връзка с отбелязването на 135 години от създаването на Пети пехотен Дунавски полк, русенският музей предлага на своите посетители фотодокументалния албум „За почест“.

Той се състои от две части - „Бойната слава на Русе в Сръбско-българската война 1885 г. и Балканските войни 1912-1913 г.“ и „Пети пехотен Дунавски полк и Дунавската военна флотилия 1915 – 1918 г.“ Автор е Мариана Димитрова, уредник в отдел „Нова история“ на Регионален исторически музей – Русе.

В двете части на фотоалбума са представени над 500 фотографии и пощенски картички, документи и факти от фонда на Регионален исторически музей - Русе. С богатия набор от архивни материали, изданията са насочени към разнообразна публика с различни интереси.



Книгите проследяват бойния път на Пети пехотен Дунавски полк във войните за национално освобождение и обединение, показват героичните примери на доблестните командири, условията за живот и почивка в казармите и на фронта.

Интерес представляват снимките, които представят участието на Дунавската военна флотилия във войните, въоръжението и облеклото на българския войник, работата на военната болница, портретите на военачалниците и техните семейства, епизоди от живота на фронта.

Обърнато е внимание на малкия човек в голямата война – на делниците и празниците на обикновения войник, на грижите за болните и ранените, на съдбата на българските и чуждите военнопленници и на всенародната  почит към загиналите. 



„Бойната слава на Русе в Сръбско-българската война 1885 г. и Балканските войни 1912-1913 г.“ и „Пети пехотен Дунавски полк и Дунавската военна флотилия 1915 – 1918 г.“ могат да бъдат закупени от Историческия музей в дунавския град.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки