Депутати от „Обединени патриоти“ се срещнаха с българите в Цариброд


Депутати от „Обединени патриоти“ се срещнаха с българите в Цариброд
27 Ноември 2019, Сряда


Те посетиха Западните покрайнини за отбелязването на 100-годишнината от Ньойския договор

Автор: Десант

„Народни представители от ПГ на „Обединени патриоти“ сме тук, при българската общност в Цариброд, за да отбележим заедно 100-годишнината от срамния Ньойски договор, който откъсна от снагата на Родината български територии и ги присъедини към чужди държави. Но сме и тук, за да подкрепим нашите сънародници от Западните покрайнини“.

Това заяви народният представител от НФСБ в групата на „Обединени  патриоти“ и зам.-председател на парламентарната група Борис Ячев във вторник, 26 ноември, където заедно с него на посещение в Цариброд, Сърбия, бяха и депутатите Александър Сиди от ВМРО, Славчо Атанасов, Георги Колев и Росен Живков от НФСБ, както и Стоян Божинов от ВМРО и координаторът на НФСБ Венера Тодорова.

Те разговаряха с нашите сънародници в Културна-информационния център и посетиха училището „Св. св. Кирил и Методий“. Народните представители поднесоха заедно с председателя на Културно-информационния център Далибор Миланов и с генералния ни консул в Ниш Едвин Сугарев венци пред паметника на Васил Левски.



„Превърнахме в традиция това не само да бъдем заедно с българите от Западните покрайнини на важни дати, но и да реализираме различни инициативи, които да допринасят за това самочувствието на българите от Западните покрайнини да не угасва“, изтъкна Борис Ячев.

Той беше категоричен, че работата в посока на това да се развиват добросъседските отношения между България и Сърбия минава и ще продължи да минава през правата на българите от Западните покрайнини.

Генералният ни консул в Ниш Едвин Сугарев също подчерта, че подписването на Ньойския договор е акт, който предизвиква истинска национална катастрофа и е крушение на мечтите на държавата да събере на една територия всички българи.

„Не можем да не отбележим тази дата. Това не означава, че имаме някакви териториални претенции към Сърбия, тъй като е ясно, че като членове на ЕС и НАТО не можем да предявяваме такива претенции. Но трябва местните българи да знаят каква е причината да живеят в Сърбия. Тази дата трябва да бъде помнена и да ни задължава да се грижим за тези хора тук“, подчерта Едвин Сугарев.

„Пред паметника на иконата на българщината – Апостола на свободата Васил Левски, използвам думите на дядо Вазов – „Не се гаси туй що не гасне“ като говоря за българския дух и нашите сънародници тук“. Това заяви Славчо Атанасов минути, след като народните ни представители поднесоха венци и цветя пред паметника на Левски в Цариброд.

Той беше категоричен, че за тези 100 години от подписването на несправедливия Ньойски договор държавата ни все още е длъжник към българите в Западните покрайнини. „Защото от 80 хиляди – днес те са вече едва 15 хиляди души“, посочи Славчо Атанасов. Той беше категоричен, че депутатите от „Обединени патриоти“ ще направят всичко възможно за подобряване на живота на българите в Западните покрайнини.

Александър Сиди също подчерта, че българската държава трябва да бъде още по-активна в политиката си на подпомагане на българското национално малцинство в Сърбия. „Вярвам, че ние, народните представители от „Обединени патриоти“ ще можем да убедим българското общество, че трябва да имаме по-сериозно присъствие тук“, каза още Александър Сиди.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки