Каква е вероятността човек да срещне вълк или мечка в Централен Балкан


Каква е вероятността човек да срещне вълк или мечка в Централен Балкан
26 Ноември 2019, Вторник


И какво да правим, ако това се случи

Автор: Десант

Преди седмица двама младежи от София оцеляха по чудо след като близо денонощие бедстваха в Стара планина над Калофер. Те са преживели истински кошмар - срещнали са вълци, паднали са в пропаст и са зъзнели часове наред в река.

Репортаж на karlovopress.com разкрива каква е вероятността турист да срещне вълк или мечка в Централния Балкан и какво трябва да правите в такъв случай. Темата е актуална и като се има предвид скорошната история с мечето, което се радваше на спа процедури в басейна на сопотски хотел.

Според директора на Национален парк „Централен Балкан" инж. Генчо Илиев, да срещнеш вълк или мечка в планината е много рядко явление, тъй като животните целенасочено избягват хората, но все пак такава среща не е изключена. Най-важното в такъв момента е да не се изпада в паника.

„И за мечката, същото важи и за вълка, колкото и да е трудно, абсолютно необходимо е запазването на спокойствие и хладнокръвие и бавното отдалечаване от хищника без да губим визуален контакт с него" - категоричен е инж. Илиев.

През последните години няма регистрирани случаи на нападнати хора от мечки или вълци. Няма и увеличение на популацията им в района, посочва директорът на НП „Централен Балкан". Той информира, че в района на Средна Стара планина има около 100-130 мечки, които сами си набавят храната зимата и има достатъчно запас за тях, така че не се налага целенасочено хранене на хищниците.

Все повече хора в района на Карлово и Сопот обаче се оплакват от зачестилите набези на мечки, които причиняват щети върху кошери с мед, домашни животни и продукция. Основната причина да слизат близо до къщите е топлата есен и обилната храна, която намират около населените места. Почти няма местен животновъд, който да е ползвател на балкана на централния парк и да не е пострадал от набезите на мечка или вълк.

А мечето Суими, което се превърна във всеобщ любимец, след разпространен в социалните мрежи клип, в който се вижда как се къпе в басейн към туристически комплекс в Сопот, скоро не е засичано от охранителните камери. Очаква се разрешение от министерството на земеделието и на околната среда, то да бъде уловено и пуснато на безопасно за него място в Централния Балкан.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки