Събирачи на трюфели настояват за по-строг контрол за опазване на находищата


Събирачи на трюфели настояват за по-строг контрол за опазване на находищата
Снимката е илюстративна
25 Ноември 2019, Понеделник


Представители на съсловните организации и експерти ще изготвят промени в областта на действащото законодателство

Автор: Десант

Ще се търсят най-рационалните и бързи варианти за разписване на точни и ясни правила, свързани с регламентирането на дейностите по опазване на естествени горски находища на трюфели, както и добива и търговията с тях.

Около това становище се обединиха представители на съсловните организации на събирачите на трюфели и експерти от ИАГ и МЗХГ по време на проведена в петък, 22 ноември среща. 

В дискусията взеха участие представители на Национална федерация на ловците на трюфели в България, Асоциация на ловците на трюфели, Национален съюз на ловците на трюфели, Сдружение "Българска асоциация на недървесните горски продукти" и Асоциация „Общински гори“, които изразиха своите становища за регулиране на процесите по цялата верига от лова на трюфелите до тяхната реализация.

Участниците в срещата бяха единодушни, че е необходимо да бъде засилен контролът по отношение на безразборното събиране на трюфели с цел опазването на естествените горски находища на този вид природен продукт.

Специалистите се разбраха работата по допълненията в областта на действащото законодателство и създаването на нови нормативни документи да продължи в определен състав, с участието на представители на съсловни организации, по взетите решения от днешната среща, уточняват от Изпълнителна агенция по горите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки