В Бургас ще правят супер модерна генетична лаборатория


В Бургас ще правят супер модерна генетична лаборатория
Снимката е илюстративна
22 Ноември 2019, Петък


Това ще гарантира достъп до модерни технологии за диагностика и терапии на значими социални заболявания, каквито са онкологичните


Община Бургас се включва в проект за изграждане и развитие на съвременна диагностична лаборатория за геномни и метаболомни изследвания, която ще гарантира достъп на пациентите до постиженията и ефективността на персонализираната медицина.

За изграждането й е създадено Сдружение с нестопанска цел „Югоизточен иновационен център по генетика и биотехнологии“, което ще кандидатства за финансиране по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 с проект за създаване на Югоизточен научно-изследователски център по генетика и биотехнологии“.

Като партньори в Сдружението се включват Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, както и лечебни заведения, регистрирани на територията на община Бургас - МБАЛ „Лайф Хоспитал“ ЕООД, Самостоятелна медико-диагностична лаборатория „Лина“ ЕООД и МБАЛ „Д-р Маджуров“ ООД. Ръководител на проекта е доц. Цветан Велинов – вр. и. д. Декан Факултет по медицина, Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, Бургас.

В рамките на проекта ще бъде осигурено модерно оборудване за лабораторията – секвенатор и съпътстващ специализиран диагностичен софтуер за изследване и проследяване на пациенти с туморна патология, както и друго специализирано оборудване, необходимо за създаването на модерната генетична лаборатория.

Другият важен акцент, върху който ще се концентрират дейностите по проекта, е осъществяването на научни изследвания и анализи за разработване на нови методи за оптимизиране лечението на онкоболни пациенти.

Ползите за Бургас от изграждането на Научно-изследователски център по генетика и биотехнологии са безспорни. Благодарение на него ще се подобри грижата за здравето на гражданите на общината чрез гарантиране на достъп до модерни технологии за диагностика и терапии на значими социални заболявания, каквито са онкологичните.

Възможностите на Генетичната лаборатория ще подпомогнат ефективността на Общинската програма „Ин витро“. Наличието на секвенатор от следващо поколение (Next-generation Sequencer), който с високата си производителност, всеобхватност и скорост ще дава възможност за задълбочен анализ на човешкия геном, позволявайки прецизирането и на репродуктивната диагностика. Така ще се постигнат по-високи нива на успеваемост на процедурите, намаляване на необходимостта от повторяне на опитите за забременяване и гарантиране раждането на здрави бебета. 

Модерният лабораторно-диагностичен център ще даде възможност за развитие на Общинска програма за скрининг на всички новородени, което да гарантира развитие на здрави деца, както и ранно, и ефективно лечение на заболявания при диагностицирането им при новородени, които иначе биха развили тежки увреждания. Скринингът ще позволи избягване на бъдещи излишни изследвания, осигуряване на адекватно и навременно лечение, както и добро качество на живот на децата и техните родители.

Създаването на модерна генетична лаборатория ще допринесе и за подобряване на научно-изследователската и образователна дейност в Бургас. Подобно модерно оборудване е „отворена врата“ към реализирането на множество научни и изследователски проекти на европейско и световно ниво. Едновременно с това бъдещите лекари ще могат да се  запознаят още в процеса на обучението си с най-модерните методи и техники за диагностика, и определяне на терапия не само на теоретично, но и на практическо ниво. 

Прецизирането на диагнозата на заболяването и методите за неговото лечение водят и до прецизиране на лекарствените терапии, прилагани при него. Така чрез персонализираната медицина освен изцяло медицинските ползи се постига и значим положителен здравно-икономически ефект – намаляват се излишните разходи за неефикасно лечение.

Проучванията сочат, че генетичният тест преди началото на терапията при жени с карцином на гърдата води до намаляване на прилагането на химиотерапия при около 33 % от случаите. Според Европейския алианс за персонализирана медицина (EAPM) продуктите на персонализираната медицина в диагностиката и терапията на онкологични заболявания намаляват разходите с 37%.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки