Храмът „Въведение Богородично“ в Петрич – въведение във вечността


Храмът „Въведение Богородично“ в Петрич – въведение във вечността
Момент от освещаването на храма на 3 ноември 1935 г.
21 Ноември 2019, Четвъртък


Църквата е изградена с даренията само на един човек, но за ктитора й днес няма никакъв видим материален спомен

Автор: Димитър Тренчев

Досами входа на гробищния парк в Петрич се издига единственият в Петричка духовна околия храм, който носи името „Въведение Богородично“ и на 21 ноември отбелязва храмовия си празник.

Храмът е съграден през 1935 г. с лично дарение от над 150 000 лв. от известния петрички будител Анастас Тасев Антикаджиев и синовете му Иван, Тома и Григор. А самият Анастас Антикаджиев обяснява мотивите си за дарението с „искрена любов към родната ни православна църква и в памет на покойната ми съпруга Мария“.

Благодарение на щедростта на ктиторите и на непрестанния им личен надзор над строително-монтажните работи, храмовата сграда е въздигната за рекордния и за тогава, и за днес срок от четири непълни месеца!

Преди да го дарят на Неврокопска митрополия ктиторът Анастас Антикаджиев и синовете му щедро обдаряват новосъградения храм с всичко необходимо за пълноценното му функциониране. От камбаната, която е „гласът“ на всеки православен храм до иконите, богослужебните книги и църковната утвар.

Измежду дареното са и шестнадесет икони с образи и житийни сцени на най-известните ни български, а и общоправославни светци, пет стоящи месингови свещника, десет сребърни кандила, златовезана копринена завеса за царските двери, евангелие с позлатен обков на кориците, позлатен напрестолен кръст, сребърен дискос за парични дарения и даване на нафора, украсен с линейна и пространствена дърворезба аналой.

Едва когато храмът е готов да отвори врати, главният ктитор Анастас Антикаджиев писмено уведомява тогавашния Неврокопски митрополит Борис: „…предавам Ви тоя храм на Вашето свето разпореждане…“.

Храмът „Въведение Богородично“ е осветен на 3 ноември 1935 г. от Неврокопския митрополит Борис в съслужение с архийерейския наместник на Петричка духовна околия иконом Георги Попов и всички енорийски свещеници от град Петрич и съставните села на околията.

Отразявайки събитието, авторитетният столичен вестник „Зора“ пише в своя брой от 14 ноември 1935 г., че „Изграждането на църква от един човек днес е единствен случай на дарение от Освобождението ни насам“!

Някога, наред с безбройните актове на почит, признателните петричани още приживе на ктитора му даряват „за вечни времена“ семеен гробен парцел в изключителното подворие на храма, където Анастас Антикаджиев и съпругата му Мария редом почиват.

Днес, 84 години след съграждането на храма „Въведение Богородично“, за неговия ктитор Анастас Антикаджиев в Петрич, уви!, няма никакъв видим материален спомен.


В категории: Новини , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки